FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, compania operează 15 benzinării în România. Cea mai mare parte a carburanților comercializați provin din piața românească, iar o mică parte (sub 10%) sunt importați de la rafinăria din Pancevo (Serbia).

Benzinăriile NIS (Nafta Industrija Srbije) funcționează în România sub brandul Gazprom. Compania are două rafinării – în Pancevo şi în Novi Sad, precum şi o unitate de producţie GPL (gaz petrolier lichefiat) în Elemir și vizează extinderea în România atât segmentul de explorare cât și pe distribuția de carburanți, fiind pregătiți să facă investiții de ,,câteva zeci de milioane de euro”, susțin reprezentanții companiei. Gazprom Neft deţine 56,15% din capitalul social al NIS, în timp ce statul sârb deţine 29,88%.

Mai mult, compania petrolieră țintește o cotă de 10% din piață până în 2015, iar pentru a atinge această contă consideră ca trebuie să ajungă la un număr de circa 120 de benzinării.

,,Suntem hotărâţi să ne continuăm dezvoltarea în România şi să ne consolidăm poziţia în regiune, în sectorul petrolier”, a declarat Vadim Smirnov, director general NIS Petrol România.

,,Operaţiunile noastre respectă în totalitate cerinţele de mediu și de siguranță a populației. Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacității de producției în urma unor investiții semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal pentru interesul nostru în perimetrele petroliere din vestul țării, aflate în proximitatea graniței cu Serbia”, a mai adăugat Smirnov.

Ca parte a procesului de explorare şi producţie, NIS Petrol colaborează cu patru companii: East West Petroleum din Canada, Moesia Oil and Gas din Irlanda, Zeta Petroleum din Marea Britanie şi Armax Gaz din România, în şase blocuri petroliere – EX 2 Tria şi EX 3 Băile Felix în Bihor, EX7 Periam, EX8 Biled, DEE EV Jimbolia şi EX12 Crai Nou în Timiş.

Operaţiunile NIS vizează exclusiv resurse convenţionale – petrolul, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazul de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al Companiei.

Cu toate acestea începerea procesului lucrărilor de exploatare întârzie din cauzarefuzului proprietarilor de terenuri de a-și da avizul  pentru aceste lucrări.

,,Noi avem banii pe masă, dar nu putem să îi investim. (…) Sper ca în cele din urmă problema să se rezolve prin dialog”, a declarat Vadim Smirnov. El mai susține că investițiile pe care compania este pregătită să le facă în perimentrele de exploatare din românia se ridică până la 160 de milioane de euro.