FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul concertului ce va avea loc pe 26 septembrie la Grand Cinema Digiplex Nicolae Voiculeţ va interpreta  melodii din repertoriul Mariei Tănase, acompaniat de orchestra sa şi a anunţat că una dintre melodii va fi cântată într-un duet virtual cu artista.

Concertul continuă seria evenimentelor ce marchează împlinirea unui centenar de la naşterea Mariei Tănase (25 septembrie) şi va include în repertoriu diferite genuri musicale  precum: folclorul, muzica sacră şi jazz-ul.

„La 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase, proiectul ‘Maria Tănase 100’ are ca fundament comemorarea şi readucerea pe scenă a marii artiste, ‘pasarea măiastră a cântecului românesc’.  Începând din luna mai am realizat deja 5 concerte, dintre care 2 caritabile în spitale, continuând seria concertelor din cadrul acestui proiect la Bucureşti, Istanbul, Paris şi New York”, anunţă Nicolae Voiculeţ.

,,Alături de concert vor avea loc lansarea misiunii filatelice ‘Maria Tănase 100’ şi inaugurarea proiectului de arhitectură ‘Fântâna Maria Tănase’”, mai declară artistul.

Spectacolul va fi format din trei parţi. Prima parte va fi formată de interpretarea lui Nicolae Voiculeţ împreună  cu taraful, a doua va fi a lui Raul Kusak Quartet cu Luiza Zan, iar a treia va fi din nou a lui Nicolae Voiculeţ cu Nicole Cherry.

Toate aceste etape vor fi punctate si susţinute de un montaj digital ce va fi proiectat pe ecranul cinematografic din spatele scenei. Proiecţia digital va fi prezentă pe tot parcursul concertului, de la început până la sfârşit. Montajul este format din imagini originale digitale şi imagini de arhivă.

 Proiectul „Maria Tănase 100” aduce un omagiu îndrăgitei interprete de muzică populară prin organizare aunei serii de concerte și evenimente, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei.

Artistul şi-a propus să reînvie spiritual Mariei Tănase prin interpretarea celor mai cunoscute creații muzicale pe care marea cântăreață le-a binecuvântat cu glasul ei inconfundabil, anunţă organizatorii.

Repertoriul cuprinde cântece orchestrate pentru nai şi taraf având ca inspiraţie proiectul  scenariu-recital scris de însăşi Maria Tănase în anul 1959 şi care nu s-a putut realiza până în prezent. Concertele omagiale se desfăşoară pe tot parcursul acestui an, atât în ţară cât şi în străinătate, în locuri în care Maria Tănase a concertat în perioada 1937-1940, precum New York, Paris şi Istanbul.

În spiritul tradiţie iniţiate de artistă, care participa în timpul celui de-al doilea Război Mondial la evenimente caritabile, muzicianul Nicolae Voiculeţ  va susţine şi o serie de concerte de binefacere.  

Primul concert caritabil a avut loc pe data de 3 iunie 2013, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Braşov, urmat de un recital susţinut de artist la spitalul Fundeni din Bucureşti, unde s-a stins din viaţă cunoscuta interpretă de muzică populară.

Totodată, în semn de omagiu, iniţiatorul proiectului şi-a propus să îndeplinească ultimele dorinţe din testamentul artistei: construirea unei fântâni, în Bucureşti, în cartierul Cărămidarilor (Parcul Tineretului), locul naşterii solistei,şi realizarea unui produs discografic care să cuprindă cele mai variate genuri de cântece populare româneşti.