Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Nicolae Sota

Avere: 9-10 milioane de euro Vârsta: 57 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: Export de ţevi, imobiliare

Nicolae Sota a lucrat în domeniul exportului de ţevi încă de la 23 de ani, când se ocupa de relaţia cu Statele Unite. Imediat după Revoluţie, Sota a plecat în concediu în America, unde i-a întâlnit pe partenerii vechi de afaceri. Acolo şi-a dat seama că afaceriştii americani care importau ţevi uzate din România ar fi interesaţi să colaboreze în continuare cu el, în cazul în care şi-ar deschide propria companie de export. „Aşa a început distracţia, cu un fax şi o maşină de scris, aşezate la intrarea în casa în care locuiam“, îşi aminteşte el.

Sota Metals Export, compania pe care o conduce, vinde ţevi uzate către americani de 17 ani şi probabil că o va face în continuare. Principalii clienţi sunt companiile transportatoare de petrol, apă şi gaze, care sunt obligate de legislaţie să îşi schimbe ţevile anual. De asemenea, printre colaboratorii lui Sota se numără şi unele companii de telecomunicaţii, care folosesc ţevile uzate pentru protejarea fibrelor optice. Anul trecut, compania antreprenorului a realizat venituri de 930.000 euro, de trei ori mai mari decât veniturile atrase în 2008.

Fascinat de mirajul imobiliarelor, Sota nu a rezistat tentaţiei şi a investit în mai multe proiecte din Bucureşti şi Constanţa. În momentul de faţă este proprietarul a opt vile de mari dimensiuni în Pipera, toate închiriate. Mai deţine în acelaşi cartier din nordul Bucureştiului un teren de 500 mp şi un bloc de şase etaje, cu 21 de apartamente, precum şi două vile şi suprafeţe importante de teren intravilan în Constanţa.

„Nu mă tentează să le vând“, spune el, conştient că preţul pe care l-ar obţine în acest moment nu reflectă nivelul investiţiilor pe care le-a făcut în imobiliare. A încercat să investească într-o firmă de publicitate şi în domeniul software, dar ambele iniţiative au fost sortite eşecului. „Nu mai investesc în domenii pe care nu le cunosc“, concluzionează el.

Totuşi, printre planurile de viitor ale milionarului se numără şi o plajă privată la Năvodari, unde are de gând să construiască un club şi un restaurant. Pentru a investi, Sota are nevoie de câteva hectare de teren, concesionate pe o perioadă de cel puţin zece ani.

Nicolae Sota este pasionat de maşinile puternice: conduce un BMW Z8 şi un Audi S8. Caii-putere i-au dat însă şi bătăi de cap, el fiind surprins de radarul poliţiei conducând cu o viteză de 300 km/h. Fiul lui Sota pare să fi moştenit pasiunile tatălui său. Este absolvent al secţiei de regie-film din cadrul Universităţii Media şi a studiat timp de un an cinematografia la New York.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii