Cautare
, Contributor

Forbes.com

Forbes 500 |
|

Nicolae Sofianu

Nicolae Sofianu.jpg
Avere: 43-45 milioane de euro Vârsta: 47 de ani Reşedinţa: Vâlcea Domenii: Turism, imobiliare, construcţii

Nicolae Sofianu se consideră un om tare norocos. Poate şi pentru că a făcut lucrurile la momentul oportun, iar criza l-a prins cu mulţi bani cash. A avut intuiţia să vândă o parte din apartamentele pe care le construise anterior, dar şi din terenuri, chiar în 2007, când preţurile erau foarte sus. Numai din vânzarea acestora a încasat în perioada 2007-2008 peste zece milioane de euro. Tot atunci a realizat că nu o să mai meargă nici construcţiile şi s-a orientat spre prestarea de servicii. Nu a renunţat însă de tot, lucrează doar pentru el acum, profitând din plin de faptul că a avut stocuri de materiale. Aşa a construit hotelul-muzeu Sofianu din Râmnicu-Vâlcea, dar şi centrul de târguri şi expoziţii din aceeaşi localitate. Acum vrea să devină un jucător important pe această piaţă şi să profite de potenţialul turistic al zonei. Este convins că domeniul serviciilor va avea o dinamică interesantă, pentru că este o tendinţă care se face simţită nu doar la noi, ci şi în Europa.

Criza l-a ajutat enorm. Pentru el a fost mai mult o oportunitate, practic l-a întărit, după cum îi place să spună. Strategia a gândit-o în 2006 şi a folosit-o în momentul în care a simţit că vine recesiunea.

Optimist din fire, Sofianu speră să dea din nou lovitura şi cu proiectele viitoare. Vrea să facă chiar un circuit turistic, să profite de potenţi­alul regiunii. Mai bine zis, vrea să pună în valoare zona viticolă, mănăstirile şi schiturile din Oltenia, dar şi resursele balneare. Are şi destule avantaje, Râmnicu Vâlcea se află la o distanţă nu foarte mare de Bucureşti, iar la 15 minute de oraş se găsesc patru staţiuni: Olăneşti, Govora, Ocnele Mari şi Călimăneşti.

Spune că poate asigura o capacitate de cazare de circa 2.000 de locuri. Are disponibil hotelul-muzeu din Râmnicu Vâlcea, singurul de acest fel din România, unde pot fi admirate circa 400 de lucrări de artă, şi care se vrea locomotiva întregii acţiuni. Mai poate folosi şi aparthotelurile pe care le deţine tot în această localitate. O parte din ele sunt închiriate, însă nu sunt singurele. Deşi s-au redus la jumătate faţă de anul trecut, veniturile din chirii, fie că e vorba de proprietăţi sau de spaţii comerciale, sunt destul de mari.

Sofianu mizează în primul rând pe turiştii străini, pe care speră să îi aducă în număr cât mai mare. Se laudă astfel cu primii vizitatori nemţi pe care i-a primit în luna mai, în cadrul unui contract care prevede sosirea unor grupuri de 50 de turişti din Germania, în fiecare lună. Mai are un hotel la Drăgăşani şi un centru pentru vânătoare la Malaia, lângă Voineasa. Aici deţine un hectar de teren şi un bazin de păstrăvi, iar pentru amatori se pot organiza partide de vânătoare de urşi, capre negre şi mistreţi.  Un punct de oprire interesant va fi la Drăgăşani, unde turiştii pot gusta la Crama Iordache un Cabernet Sauvignon produs sub marca Castel Sofianu, proprietate a omului de afaceri.

În acelaşi timp, omul de afaceri intenţionează să realizeze un centru de recuperare, inclusiv cu cazare, la Râmnicu Vâlcea, cu specializare pe reumatism, unde specialiştii vor realiza diagnosticarea şi vor prescrie tratamentul de bază. Ar urma astfel ca bolnavii să fie trimişi către staţiuni. La Govora specializarea va fi pe bolile de plămâni, la Olăneşti pe renal, iar la Călimăneşti pe hepatic. Pentru asigurarea personalului va apela la medici din afară, aduşi din Republica Moldova.

Absolvent al Facultăţii de Mecanică din Piteşti, Sofianu a făcut primii bani din comerţul cu maşini second-hand, pe care le aducea din Germania şi le recondi­ţio­na. În 1992, la doar 28 de ani, a fost cel mai tânăr candidat la funcţia de primar din ţară. Nu a ajuns edil la Călimăneşti, iar în timp a renunţat la politică, sau cel puţin aşa spune. Nu se ştie însă niciodată. A făcut în schimb afaceri. Cu banii obţinuţi din vân­zarea de au­to­turisme a deschis mai multe chioşcuri cu sandvişuri în staţiile de autobuz, apoi a vândut sare de la Ocnele Mari şi a înfiinţat o firmă de construcţii.

La un moment dat a avut şi o alimentară pe platforma de la Oltchim, unde vindea zilnic aproximativ 1,5 tone de parizer şi 2.000 de beri. Erau nişte vremuri extraordinare, spune omul de afaceri, când a strâns astfel o grămadă de bani. Cu ei a cumpărat o întreprindere de utilaje de construcţii pe care le-a reparat şi a plecat să muncească în Bucureşti. Cu banii făcuţi timp de câţiva ani în Capitală a cumpărat Institutul Judeţean de Proiectări Vâlcea. A fost perioada când a început să se dezvolte pe segmentul construcţiilor. Realiza şi proiectarea şi execuţia lucrărilor, practic „duduia“ pe acest segment.

Tot atunci a achiziţionat mai multe staţii de betoane, balastiere, realizând profituri de milioane de euro. Banii i-a investit în proprietăţi, pe care mai târziu le-a valorificat în schimbul unor sume importante. După atâţia ani de muncă, fostul vicecampion european de arte marţiale spune că dacă ar fi să o ia de la capăt, nu ar schimba nimic, ar urma acelaşi traseu. Iar dacă ar fi un pic mai atent, poate ar face şi mai mulţi bani.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii