Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Nicolae Sarcină

Nicu Sarcina.jpg
Avere: 37-38 milioane de euro Vârsta: 41 de ani Reşedinţa: Gorj Domeniu: Retail alimentar

Nicolae Sarcină nu apare des în presă, însă este foarte cunoscut în Târgu Jiu. Numele său a fost adeseori asociat cu cel al fostului premier Adrian Năstase, şi nu de puţine ori a fost implicat în afaceri controversate în Valea Jiului. Olteanul de 41 de ani şi-a dorit încă de foarte tânăr să fie afacerist. Nimic neobişnuit pentru tinerii de imediat după Revoluţie. Ca mulţi alţii s-a şi pus pe treabă, şi alături de cinci studenţi a intrat în comerţul alimentar la începutul anilor ’90. Parteneriatul n-a rezistat prea mult, ci doar până în era „Caritas“, când fiecare şi-a văzut de drumul lui.

„N-am jucat la Caritas. Am ştiut că nu aşa se fac banii cei mulţi“, povesteşte el. Sarcină şi-a ţinut agoniseala la ciorap, pentru capitalul propriei firme. În 1995, a luat un credit de 300 milioane de lei vechi şi cu ce pusese deoparte şi-a împlinit un vis: propria afacere. A rămas în zona retailului alimentar (era un ­business ale cărui baze le avea deja). De atunci, cel mai bogat dintre gorjeni, care deţine peste 160 de magazine în ţară (majoritatea în Gorj şi doar câteva la Timişoara şi Bucureşti), a inaugurat o fabrică de pâine, cu investiţii de trei milioane de dolari, şi pentru a-şi asigura materia primă, s-a orientat înspre agricultură. Cifra trei este recurentă în parcursul businessului său.

Acum vrea să angajeze trei ingineri buni şi este pregătit să aştepte tot trei ani pentru ca cele 5.000 hectare de teren pe care le va lua în arendă să dea primul rod. Sarcină este hotărât să dezvolte sectorul de panificaţie al afacerii sale, prin achiziţionarea a încă trei cuptoare de pâine de la o fabrică din Marea Britanie. Sarcină nu a lăsat ca în compania pe care o conduce, criza să fie folosită drept motiv pentru a nu face nimic. Ba mai mult. A speculat-o. Recesiunea l-a avantajat, pentru că personalul nu a mai plecat. „Noi nu am dat afară, ci am angajat şi o facem în continuare“, spune el. Grupul Succes deschide aproape în fiecare lună un punct de lucru nou şi angajează între cinci şi zece oameni

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii