Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Nicolae Palfi

Nicolae_Palfi_Romaqua_LR035.jpg
Avere: 62-65 milioane de euro Vârstă: 52 de ani Reşedinţă: Harghita Domeniu: producţie de apă minerală, bere, cafea

Este al doilea mare acţionar al Romaqua şi actualul vicepreşedinte al grupului. A intrat în afaceri cu Octavian Creţu, care deţine pachestul majoritar, încă de pe vremea preluării Comchim, companie care se ocupa cu distribuţia de produse chimice şi materii prime pentru laboratoare. Încet-încet au început să se gândească la producţie, iniţial au luat în calcul medicamentele, însă planurile nu s-au concretizat. După aceea le-a venit ideea cu apa minerală. S-au mişcat destul de repede.

La doi ani de la privatizarea Comchim au ajuns să preia fabrica de îmbuteliere a apei minerale Borsec din judetul Harghita, al cărei nume a fost schimbat ulterior în Romaqua Holdings. În timp, au făcut din Borsec cel mai mare producător pe piaţă internă, cu o cotă de peste 20%. Urmând exemplul altor companii, cei doi au decis să-şi extindă portofoliul de produse. Au urmat băuturile răcoritoare, iar apoi berea. Se pare că au fost idei bune, din moment ce la bere au ajuns la o cotă de circa 5% după primul an, iar la sucuri la 20% pe segmentul pe care firma este prezentă, după trei de la lansare. Ultima noutate în portofoliu este băutura energizantă Giusto Elektrik. Cei doi acţionari ai Romaqua mizează pe preţul mai mic în comparaţie cu oferta concurenţei, pentru că băutura se îmbuteliază pe linia de doze Albacher. 

Cea mai mare investiţie realizată de grup a fost făcută la Sebeş şi a vizat fonduri de circa 40 milioane de euro, din care 30 milioane de euro au provenit dintr-un credit obţinut de la Banca Comercială Română. Tot în acelaşi an, au mai fost inaugurate unităţi de producţie la Borsec, judeţul Harghita (apă minerală) şi Buşteni (băuturi răcoritoare). Pe lângă producţia de apă şi de bere, Romaqua este specializată şi în fabricarea cafelei, deţinând brandul Metropolitan.  În 2009, compania Romaqua Group a înregistrat o cifră de afaceri de 125,8 de milioane de euro, în creştere cu circa 30% faţă de anul anterior. Palfi deţine alături de Octavian Creţu circa 90% din acţiunile companiei Romaqua Group Borsec, cel mai mare producător intern de apă minerală.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii