FacebookTwitterLinkedIn

Alegerea lui Burns, care s-a retras din serviciul diplomatic în 2008 şi care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru afaceri politice în perioada 2005 – 2008 în administraţia George W. Bush, marchează o schimbare a rolului ambasadorului SUA la Beijing, post ocupat în ultimul deceniu de foşti politicieni şi nu de diplomaţi experimentaţi, transmite Reuters.

Dacă va fi confirmat de Senatul american, Burns va ocupa un post rămas vacant din octombrie anul trecut, după ce trimisul fostului președinte Donald Trump în China, Terry Branstad, a demisionat.

În timp ce Burns nu este considerat un specialist în politici privind China, nici ceilalți patru precedenți ambasadori americani la Beijing nu au fost. Cu toate acestea, el are legături strânse cu Biden, după ce a servit ca și consilier pentru campania sa electorală și a lucrat îndeaproape de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai de încredere consilieri ai președintelui, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken.

Statele Unite şi China, în prezent primele două economii ale lumii, au poziţii divergente în chestiuni precum comerţul, tehnologia, vânzările de arme către Taiwan şi activităţile armatei chineze în zona disputată din Marea Chinei de Sud şi se acuză reciproc de comportament intenţionat provocator.