Cautare
, Contributor

Forbes.com

Servicii financiare |
|

Nexia România: plata TVA la 90 de zile o măsură care îngreunează sistemul contabil al firmelor

bani.jpg
Deși a fost gândită ca o măsură care să vină în sprijinul societăților comerciale, plata TVA la 90 de zile, va crea o serie de probleme și de inechități fiscal, sunt de părere reprezentanții NEXIA.

“Această măsură a fost anunțată de Guvern ca un ajutor pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, TVA-ul putând fi plătit la încasarea facturii. De fapt este vorba de o amânare a plății cu 3 luni, acesta devenind exigibil după trecerea unei perioade de 90 de zile de la emiterea facturii. Așadar, “TVA-ul la încasare” este doar cu numele, fiind de fapt o amânare de plată, care devine obligatorie după trecerea perioadei respective. Astfel, măsura este luată tot în favoarea statului” declară Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații, membru NEXIA.

Pentru ca statul să știe care sunt persoanele juridice la care se va aplica noul regulament de încasare a TVA-ului, firmele trebuie să depună la organele fiscale Declarația 097, unde se precizează că cifra de afaceri a societății în anul precedent nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei. „Astăzi este ultima zi de depunere a acestor declarații, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse între 1000 și 5000 RON.  Dacă acestea nu sunt depuse, atunci organul fiscal va înregistra societatea din oficiu, pe baza deconturilor de TVA depuse anterior.  În aceste condiții, toate societățile ar fi putut fi înregistrate automat, pe baza deconturilor de TVA, care există în bazele de date ale ANAF. Astfel, era necesar ca statul să trimită o notificare prin poștă, prin sistemul pe care îl cunoaștem deja cu toții. Astfel, cozile de astăzi de la administrațiile fiscale ar fi putut evitate”, declară Luminița Ristea, partener CRG NEXIA.

Un posibil efect pozitiv pentru firme, însă doar teoretic, este că acest sistem ar putea fi un impuls pentru plata facturilor. Daca înainte se încasa decontul pe TVA fără ca facturile să fie plătite, acum posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii că factura a fost achitată.

“O altă dificultate ce vine în urma acestor modificari, va consta în urmărirea și evidența plăților facturilor și TVA-ului. Vor fi necesare schimbari în zona de gestiune contabilă, prin softuri și resurse umane suplimentare. Aceste modificări vor crește costul societăților cu serviciile contabile, având în vedere operațiunile suplimentare efectuate de specialiști” declară Dinu Petre. 

În România, NEXIA Internațional este prezentă din anul 2005, prin afilierea la rețea a companiei românești CRG NEXIA care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanță fiscală și de afaceri. Tot în 2005 rețelei NEXIA s-a afiliat și casa de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații, care acoperă consultanța pentru zona de legal.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii