Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

New Development Bank, o alternativă la FMI și Banca Mondială

O nouă bancă, New Development Bank, dedicată țărilor emergente BRICS, s-a deschis într-un hub comercial din China, în Shanghai, marți, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua, citată de Business Insider, cu un capital estimat de 100 miliarde dolari.
dolari

Așa numitele țări emergente BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, iar noua bancă de dezoltare a fost văzută ca o prevocare de către Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială.

Țările memebre BRICS, care reprezintă 40% din populația lumii, au convenit, de asemenea, să creeze un fond de rezervă de 100 de miliarde de dolari, cu scopul de a se proteja de presiunile de lichiditate pe termen scurt și pentru a promova cooperări financiare mai mari între state.

„Fondul de rezervă poate ajuta evitarea unei alte crize și evitarea unei instabilități pe piața valutară,” a declarat pentru AFP Li Daxiao, economist-sef al Yingda Securities, referindu-se la criza economică globală din 2008.

Operațiunile vor începe la finele acestui an sau la începutul anului 2016, potrivit bancherului privat din Indina, KV Kamath, care este și președintele noii bănci.

Deschiderea a fost anunțată într-un raport scurt, la două săptămâni după un summit BRICS, găzduit de președintele rus Vladimir Putin.

Moscova, care a suferit fluctuații valutare uriașe și s-a chinuit să atragă investitori încă de la izbucnirea crizei din Ucraina, vede în noua bancă o alternativă de rezervă valutară la instituțiile financiare internaționale ca FMI și Banca Mondială  care sunt dominate de SUA.

În cadrul Summitului găzduit de Vladimir Putin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus că BRICS „ilustrează un nou sistem policentric pentru relațiile internaționale”, demonstrând creșterea influenței „ noilor centre de putere”.

Un analist chinez a negat că noua bancă dezvoltată de BRICS ar fi avut drept scop provocarea altor agenții multilaterale.

„Este un complement, mai degrabă, și nu o provocare, la instituțiile internaționale existente”, a mai spus economistul-șef al Yingda Securities.

China, a doua cea mai mare economie din lume, vrea să înființeze Banca de Infrastructură pentru Infrastructura Asiatică, cu sediul la Beijing, care va fi tot un creditor multilateral.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii