
Practic, serviciile Netflix vor fi disponibile direct clienților Liberty Global, prin intermediul platformelor avansate de televiziune digitală Horizon, mai întâi în Olanda, iar pe parcursul anului următor vor fi disponibile și în celelalte țări acoperite de Liberty Global, inclusiv România.
Cine/ce câștigă de pe urma acestui parteneriat
Pentru clienții operatorului de servicii TV, principalele beneficii sunt în principal în ceea ce privește confortul de a avea aplicația Netflix disponibilă în cadrul mediaboxului fără a accesa magazinul de aplicații al Smart TV-ului (cu atât mai mult cu cât nu toate Smart TV-urile de pe piață aveau disponibilă aplicația Netflix). Abonaţii existenţi ai Netflix vor putea să acceseze şi să navigheze cu uşurinţă prin grila de programe Netflix pe televizorul principal. Noii clienţi ai Netflix se pot abona utilizând aplicaţia direct de pe televizor.
Netflix, al cărui ritm de creștere fulminant a încetinit în ultima periodă, a decis la începutul acestui an să deschidă operațiunile sale pentru clienți din peste 130 de țări, printre care și România, iar prin acest parteneriat câștigă acces la o bază de peste 29 de milioane de clienți (cu peste 59 milioane de abonamente la servicii de televiziune, internet de mare vitezã şi telefonie) din peste 30 de țări din Europa, America Latină și zona Caraibelor. În același timp, Netflix păstrează controlul asupra banilor „noi”, generați de acest parteneriat, având în vedere că tranzacțiile pentru noii clienți se vor derula prin intermediul său. Parteneriatul cu Liberty Global vine la puțin timp după ce a anunțat un demers similar cu operatorul american Comcast. Netflix are astfel de parteneriate și cu alte servicii de Internet TV, precum Apple, Roku sau Google (Chromecast), dar este prezent, ca aplicație și în magazinele de aplicații ale unora dintre producătorii de Smart TV-uri (Samsung, de exemplu).
Liberty Global câștigă o parte din veniturile generate prin intermediul parteneriatului (așa numitul sistem share-revenue), însă marele câștig ar putea veni din faptul că reușește să găsească o soluție pentru tendința utilizatorilor de a renunța la serviciile de cablu TV tradiționale, alegând doar servicii de internet broadband și abonamente la servicii de streaming, precum Netflix. De asemenea, lansarea noii aplicaţii Netflix extinde substanţial oferta de “divertisment la cerere” a Liberty Global, cu peste 6.000 de ore de filme, seriale TV şi documentare, disponibile cu ajutorul unor servicii precum MyPrime şi Play şi aduce ĩn prim plan inovaţii de succes cum ar fi Catch-up şi Replay TV, oferind acces imediat la emisiunile celor mai populare canale TV.
“Acest acord va aduce şi mai multã libertate abonaţilor noştri – facilitându-le accesul la o colecţie impresionantã de filme şi seriale TV, disponibile la un click distanţã, o experienţă complet integratã cu modalitatea de vizionare a programelor TV”, a declarat într-un comunicat Mike Fries, CEO Liberty Global.
Parteneriatul cu Netflix se adaugă investiţiilor majore ale Liberty Global ĩn conţinut – achiziţii, parteneriate şi programe originale, toate acestea pe lângã cele 2,5 miliarde $ destinate anual conţinutului pentru platformele TV.
“Acest parteneriat permite milioanelor de clienţi comuni din întreaga lume sã acceseze cu uşurinţă un număr impresionant de programe şi filme de televiziune. Împreună, aplicaţia Netflix și media-box-urile digitale de ultimã generaţie devin mai valoroase”, a declarat Reed Hastings, CEO Netflix.
Regăsiți mai jos, mai multe declarații făcute de Mike Fries, CEO Liberty Global, la Liberty Global Techsummit 2016, unde s-a anunțat tranzacția dintre Liberty Global și Netflix.
“Înainte era suficient să ai o rețea, ca să ai o afacere de succes în telecom, acum suntem într-o eră mobilă”
“E vremea pentru un astfel de parteneriat. Atât eu, cât și Reed Hastings am înțeles că e vremea pentru convergență, nu divergențe”
“Trebuie să fii transparent, să îți placă ceea ce faci (oamenii își dau seama), să găsești parteneri și să ai încredere”
“Tranzacția cu Formula 1 e bună pentru familia noastră extinsă, dar nu ne influențează în mod direct”
“Era clar pentru noi că Marea Britanie era mai bine să rămână în Europa. Dar nu am văzut schimbări importante la clienții noștri și nu am redus investițiile sau planurile noastre pentru această zonă. Vom vedea ce se întâmplă peste 2-3 ani”
“Știm, instictiv, că trebuie să facem mai multe pentru mileniali și pentru Generația Z. Totul se schimbă, chiar dacă nu la fel de repede precum ne așteptăm. Să le oferi broadband rapid e important, la fel și ideea de pachete de servicii, la prețuri mici”
“Trebuie să ai conținut, oamenii trebuie să aibă în permanență la ce să se uite. De aceea am făcut tranzacția cu Netflix, ei au conținut”
“Nu poți oferi serviciile Netflix la prețuri mai mici decât sunt acestea pe piață. Dar putem include astfel de servicii în anumite pachete (alături de serviciile noastre – n. red.)”
“E incredibil ce prețuri poți obține pentru serviciile de date în România și nivelul de calitate de acolo”
“Prezența în România este o provocare din punct de vedere al prețurilor, al competiției de pe piață, dar și al demograficelor. De aceea avem nevoie de management eficient și capabil să ia decizii”