Cautare
, Editor Coordonator

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Lifestyle |
|

Nespresso reciclează

Prima dată când am auzit de reciclarea capsulelor de cafea, mă aflam în Nespresso Boutique, Champs Elysées, unde ne-am oprit în drumul către Arcul de Triumf. Ne îndreptam spre casă, alesesem deja sortimentele preferate, iar o domnișoară simpatică ne-a întins o pungă sigilabilă despre a cărei utilizare ne-a explicat pe îndelete.
160727-Recycling-Lifestyle-LR-44

Povestea se întâmpla anul trecut și chiar mă întrebam când se va concretiza și în România. Iată, așadar, că, începând cu luna martie a acestui an, membrii Clubului Nespresso pot aduce capsulele de cafea, odată folosite, în oricare dintre cele trei puncte de vânzare din București, pentru a fi ulterior reciclate.

Ce este cu adevărat valoros este faptul că procesul se realizează cu ajutorul unei companii locale, specializată în reciclare, și are ca finalitate transformarea zațului de cafea în biogaz și a foliei de aluminiu în materie primă. Mai mult, din această vară, membrii Clubului Nespresso (atât din București, cât și din țară) îi vor putea înmâna curierului capsulele de cafea utilizate în momentul în care acesta le va livra noua comandă de cafea.

Sistemul de reciclare a capsulelor de cafea Nespresso

Tu ce faci cu capsulele după ce bei cafeaua? Pentru a strânge şi depozita acasă capsulele de cafea utilizate, până la următoarea vizită în punctele de vânzare, membrii Clubului Nespresso pot ridica gratuit, odată cu comanda de cafea, pungi sigilabile care la rândul lor vor fi reciclate.

Cât despre tehnologia de reciclare, Nespresso a achiziționat echipamentul necesar separării zaţului de cafea de capsulele din aluminiu şi a încheiat un parteneriat local cu INDECO GROUP, companie specializată în reciclare. Cu ajutorul lor, folia de aluminiu este transferată către procesatori de deșeuri metalice pentru a fi topită și transformată în materie primă.

Zațul de cafea este utilizat pentru producerea de biogaz de către compania GENESIS BIOTECH, iar în momentul în care îşi epuizează potențialul energetic este transformat în compost pentru fertilizarea solului.

CITEȘTE ȘI La cafea cu…Nicolas Vernerey

„Nespresso este recunoscut în întreaga lume pentru faptul că le oferă clienţilor săi una dintre cele mai bune cafele din lume, iar toate capsulele de cafea Nespresso sunt realizate din aluminiu deoarece acesta este cel mai bun material care poate păstra intacte aromele preţioase ale cafelei noastre, ferite de acţiunea oxidativă a aerului şi a luminii. Însă Nespresso a ales aluminiul pentru realizarea capsulelor sale şi pentru că acesta este un material reciclabil la infinit, iar Nespresso, în toate ţările în care este prezent, creează infrastructura de reciclare necesară pentru a se asigura că va colecta şi va recicla capsulele pe care le comercializează. Crearea în România a  infrastructurii de reciclare a capsulelor de cafea este un moment extrem de important pentru noi și pentru clienții noștri“, spune Sonia Năstase, Business Executive Officer Nespresso România.

Responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate

Pe lângă faptul că Nespresso este un brand de cafea de lux, ce definește și perfecționează constant standardele de calitate în industria cafelei, creează valoare pentru societate și pentru mediul înconjurător, încurajând un ecosistem de practici responsabile în raport cu toți actorii implicați în procesul de obținere a cafelei (începând de la relația cu fermierii cultivatori de cafea până la momentul în care cafeaua este consumată, iar capsulele reciclate).

Știți, de exemplu, că datorită sprijinului oferit de Nespresso, 31% din cei 441 de  agronomi care lucrează cu agricultorii de cafea, prin programul Nespresso Sustainable Quality™, sunt femei?

Sau că în 2014, împreună cu Ministerul Muncii din Columbia, cu Cooperativa Cultivatorilor de Cafea din Aguadas și cu Fairtrade International, Nespresso a lansat un program de pensii pilot în Caldas?

Acum, întorcându-ne la responsabilitatea față de mediu, vreau să știți că Nespresso a început programul de reciclare în Elveția în 1991 (la puțin timp după lansarea primelor sortimente de cafea, în 1986), iar în prezent există programe de reciclare Nespresso în 40 de țări și peste 14.000 de puncte de colectare în toată lumea.

De ce se folosește aluminiul o să vă întrebați?

Utilizarea aluminiului pentru realizarea capsulelor este cea mai sigură cale de a proteja gustul delicat al cafelei Nespresso. Învelișul din aluminiu păstrează intacte prospețimea și notele aromatice ale cafelei odată ce a fost prăjită și măcinată, fiind un material care are capacitatea de a izola perfect cafeaua prăjită şi măcinată de factorii externi.

Însă Nespresso a ales aluminiul și datorită calității sale de a fi reciclat în proporție de 100%, la infinit. 75% din întreaga cantitate de aluminiu produsă vreodată în lume încă se mai folosește și astăzi. Astfel, capsulele de cafea Nespresso sunt un produs din aluminiu care poate fi reciclat şi transformat într-un alt produs din aluminiu, de fiecare dată.

Bine de știut este și faptul că, până în 2020, Nespresso își propune să aibă capacitatea de colectare de 100% a tuturor capsulelor de cafea pe care le comercializează, în toate ţările în care este prezent în mod direct.

Sortimentele de cafea Nespresso sunt certificate de Rainforest Alliance, încununând un parteneriat de 14 ani de asumare a angajamentului privind utilizarea unor tehnici durabile pentru obținerea cafelei, precum și asigurarea celei mai înalte calități a cafelei.

În România și în alte țări europene, capsulele de cafea nu sunt considerate ambalaje, sunt considerate deșeuri menajere, motiv pentru care legea nu impune obligația de reciclare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii