Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Gastronomie |
|

Nerua, Țara Bascilor – Creativitatea, dezbrăcată de haina spectacolului

Țara Bascilor este o destinație specială pentru noi. Această fâșie de pe coasta Atlanticului, la granița dintre Spania și Franța, ce acoperă teritorii în ambele țări, este cunoscută și apreciată de lumea întreagă drept una dintre cele mai intense destinații culinare ale globului. Este locul care ne-a captivat simțurile în urmă cu aproape cinci ani și de atunci continuăm să ne întoarcem.  
 aboneaza-te
Nerua Entrance

Oriunde te-ai afla în Țara Bascilor, relieful este generos, tradiția culinară – bine înrădăcinată, la fel și inovația noilor generații, iar densitatea stelelor Michelin pe cap de locuitor e cea mai ridicată din Europa. În plus, multe dintre cele mai bune adrese culinare ale lumii, desemnate de World’s 50 Best Restaurants sunt găzduite de această regiune.

Nerua – locul 32 în World’s 50 Best Restaurants 2019

Unul dintre acestea este Nerua, un restaurant ce reușește să ridice simplitatea la nivel de artă chiar în inima artistică a orașului Bilbao. Poziționat în interiorul muzeului Guggenheim, Nerua compune farfurii extraordinare folosind uneori doar un singur ingredient. Asocierile sunt curate, puritatea produsului este motorul, iar stock-urile sunt conectorul elementelor.

Abordarea înrădăcinată în produsele basce, atinsă de geniul chef-ului
Josean Alija, creează opere de artă pe măsura decorului în care este amplasat restaurantul, reușind să impresioneze criticii și pasionații de gastronomie ai lumii deopotrivă.

Au trecut patru ani de când am ajuns prima dată aici. Locul a evoluat între timp, însă și relația noastră cu el. Emoția pe care o asociem experienței este unică și am reușit să o apreciem tot mai mult odată cu trecerea timpului. Nerua a intrat pentru prima dată în topul World’s 50 Best Restaurants în 2019, după ce a primit o stea Michelin în 2011.

O abordare culinară personală, unică, memorabilă

Farfuriile conturate de Josean Alija sunt dezbrăcate de orice haină a spectacolului, separate de orice zgomot de fond sau element decorativ ce ar putea muta atenția de la ingredientele pe care le oferă pe un fundal alb, perfect. O parte din creativitatea sa directă, focalizată, își are rădăcina într-o experiență care i-a marcat traiectoria personală și profesională. După un accident de motocicletă în anul 2000, Josean a stat în comă 21 de zile. În perioada de recuperare a trebuit să reînvețe să recunoască fiecare gust în parte.

Abordarea lui Josean este, așadar, extrem de personală, unică, cu rădăcini adânci în tradiția bască, însă deschisă către lumea întreagă. Este ușoară, plină de prospețime și gust, bogată în legume și pește, cu nuanțe delicate. Este esența reflecției și a experienței, aducând mereu la lumină tot ce are mai bun de oferit fiecare ingredient în parte, sub bagheta inovației și creativității. O simplitate ce ascunde cu grație multă muncă și cercetare amănunțită.

Fost elev al Părintelui Gastronomiei Creative, Ferran Adria, Josean este cunoscut pentru analiza originilor și proprietăților fiecărui element pe care decide să îl aducă în bucătăria Nerua. Proabil că unul dintre cele mai speciale produse ale regiunii, pe care reușește să îl pună în valoare impecabil, este Lagrima Pea. Cunoscută și sub numele de „caviarul verde”, această mazăre atât de specială este superstarul sezonului din martie și până în iunie. Artizanii regiunii muncesc din răsputeri pentru a obține aceste boabe mici, dulci, de forma unor lacrimi, ce, pur și simplu, explodează pe palat. Uneori poate fi nevoie de până la nouă kilograme de păstăi pentru a obține 500 de grame de produs perfect pentru rigorile marilor restaurante.

Una dintre variantele în care Josean oferă mai departe oaspeților prețiosul ingredient este alături de o altă mazăre bogată în clorofilă, obținând o senzație proaspătă, departe de asocierea puternică cu amidonul pe care o avem toți întipărită în memorie.

Un alt preparat pe care l-am experimentat de-a lungul timpului la Nerua, de care încă ne amintim cu emoție, este tartarul din biban de mare cu Asetra – caviar, ușor marinat în sake. Un preparat pe care îl găsim a fi extrem de expresiv pentru stilul lui Josean. Două ingrediente abia atinse, pe o farfurie albă. Texturat, onctuos, subtil, cu note de iod.

Texturile oferite de Josean Alija sunt grozave, la fel ca emoția ce le însoțește. Fiecare detaliu este luat în considerare, într-o dimensiune ce pare atemporală. O experiență pe care mulți o definesc ca fiind aproape clinică, ce ar trebui savurată cu bucurie și inima deschisă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii