FacebookTwitterLinkedIn

Această fuziune are efecte începând cu 11 iulie 2017, primul anunț fiind făcut în 14 decembrie 2016.

Cea mai mare companie imobiliară din CEE: NEPI fuzionează cu Rockcastle, într-o capitalizarea cumulată de 5,6 miliarde euro

Noua companie formată, NEPI Rockcastle Plc (NEPI Rockcastle), a preluat dreptul de proprietate a întregii activități a NEPI și a Rockcastle, astfel că devine, în funcție de capitalizarea bursieră, cel mai mare investitor imobiliar listat din Europa Centrală și de Est și una dintre primele zece companii imobiliare listate din Europa continentală. Capitalizarea bursieră a noii companii la listare se ridică la 6,1 miliarde de euro, peste estimările inițiale de 5,6 miliarde de euro.

„Tranzacţia a fost aprobată de acționarii NEPI și Rockcastle, care recunosc valoarea adăugată rezultată din fuziunea celor doua companii, precum și oportunitatea de accelerare a obiectivelor strategice de creștere și diversificare a portofoliului.

Ca urmare a fuziunii, cele două companii au încetat tranzacţionarea acţiunilor pe JSE, bursa de la Johannesburg, și Bursa de Valori București (BVB), în cazul NEPI, și pe JSE și Bursa din Mauritius, în cazul Rockcastle. Începând cu 12 iulie 2017, NEPI Rockcastle se tranzacționează pe JSE și Euronext Amsterdam, sub noul cod buriser NRP”, se scrie într-un comunicat de presă al noii companii.

Cele două s-au delistat cu începerea tranzacționării de marți, 18 iulie 2017.

Ca urmare a listării NEPI Rockcastle în data de miercuri, 12 iulie 2017, pe JSE Limited Limited („JSE”) și pe Euronext Amsterdam, 538,95 milioane de acțiuni NEPI Rockcastle au fost emise, începând cu 17 iulie 2017.

Fuziune imobiliară importantă în regiune: NEPI, cu active în România, și Rockcastle, în Polonia, vor forma un singur grup până la finele lunii iulie

NEPI Rockcastle se axează în continuare pe deținerea, adminstrarea și dezvoltarea de proprietăți comerciale dominante în piețe competitive din ECE, deținând poziții de top în Romania (cel mai mare investitor imobiliar pe segmentul de retail), Polonia (al patrulea cel mai mare investitor pe segmentul de retail) și Slovacia (a doua cea mai mare companie de pe acest segment) și având o prezență puternică în Croația, Cehia și Serbia, susțin reprezentanții acesteia:

„În prezent, NEPI Rockcastle deține și administrează 51 de proprietăți operaţionale localizate, în principal, în șase țări din Europa Centrală și de Est, cu o valoare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, precum și șase dezvoltări în curs de construcție.”

Noua companie deține, de asemenea, un portofoliu semnificativ de acţiuni listate și lichide, ale unor companii imobiliare globale care au operațiuni în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și în Europa continentală, cu o valoare de peste un de miliard de euro.

Integrarea managementului și a infrastructurii NEPI și Rockcastle va îmbunătăți platforma operațională a noii companii, NEPI Rockcastle, creând sinergii strategice și oportunități de vânzare și marketing la o scară mai largă, precum și administrarea eficientă a activelor, beneficiind de avantajul unei baze mai mari de clienţi și furnizori de servicii. Managementul NEPI Rockcastle se va alinia în mod natural liniilor geografice ale noului grup, reflectând astfel poziția complementară a portofoliului celor doua companii și oferind o gamă completă de servicii internalizate, executate de o echipă de peste 350 de profesioniști cu experiență în managementul activelor și al proprietății, dezvoltare și management de proiect, finanțe, investiții, leasing și marketing”, se mai scrie în documentul NEPI.

În calitate de directori generali, Alex Morar (foto, fostul CEO al NEPI) și Spiro Noussis vor colabora pentru a optimiza integrarea echipelor de management ale celor două companii, pentru a pune în aplicare strategia grupului. Alex Morar se va concentra pe dezvoltarea operațiunilor din țările acoperite anterior de NEPI (România, Slovacia, Croația și Serbia), iar Spiro Noussis pe piețele unde Rockcastle a fost prezentă (Polonia și Republica Cehă).

Din portofoliul NEPI fac parte Mega Mall, Mall Promenada (foto), Vulcan Value Center, CityPark, Shopping City Timișoara, Ploiești Shopping City, deva Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center şi alte centre comerciale în întreaga ţară, dar şi în Serbia şi Slovacia. De asemenea, acesta mai deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park și The LakeView din Bucureşti.

Valoarea de piață a portofoliul de acțiuni mobiliare listate al Rockcastle, care este axat pe companii lider de piață, era, la 30 septembrie 2016, de 1,83 de miliarde de dolari. Cele mai importante investiții ale acestuia erau în Marea Britanie, America și Australia. De asemenea, aceeași la dată, portofoliul Rockcastle în proprietăți era evaluatat la 878,6 milioane de euro, cuprizând, în Polonia, șapte proprietăți de retail finalizate, două dezvoltări aflate în construcție și trei proprietăți condiționate de obținerea de autorizații de preînchiriere.

În urma implementării fuziunii, S&P a atribuit un rating BBB, cu perspectivă stabilă, pentru NEPI Rockcastle (cu un notch mai mare mare decât cel deținut de NEPI), în conformitate cu ratingul preliminar atribuit la data de 2 iunie 2017. Totodată, S&P a majorat ratingul obligațiunilor emise de NE Property Cooperatief U.A. și garantate în prezent de NEPI Rockcastle de la „BBB-” la „BBB”.

NEPI și Ovidiu Șandor finalizează primul proiect de birouri clasa A din Cluj-Napoca