Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Neînțelegerile dintre operatorii mari și CNA pentru aplicarea must-cary în digital riscă să blocheze activitatea a 80% din piața de cablu

Direcția licențe din cadrul CNA nu primește dosarele de modificare a grilelor operatorilor majori de cablu RCS & RDS, UPC și Nextgen pentru că nu respectă obligația must-carry în digital, fapt care ar putea duce la blocarea activității pentru 80% din piața de cablu, potrivit unor declarații din ședința CNA din 5 martie 2015, informează Media Expres.
cna-dc.jpg

După audierea avocaților companiilor de cablu la 5 martie, în ședința publică a CNA, Răsvan Popescu a cerut modificarea deciziei privind avizele și reglementarea must-carry pentru deblocarea procesului, cu termen de o săptămână.

Principalul argument al reprezentantului RCS & RDS, Lucian Mihai, a fost că serviciul analogic este serviciul de bază, în vreme ce serviciul digital este un serviciu suplimentar ca și pachetele diferite cum ar fi pachetul HBO și acestuia nu ar trebui să i se aplice principiul must-carry.

Adina Calfa, Senior Legal Manager la UPC, a spus că orice abonat de la UPC are acces la pachetul analogic și că a fost o practică în anii trecuți ca grilele să fie primite, doar în 2015 grilele digitale devenind o problemă.

Departamentele juridic și de reglementare din CNA au avut opinii diferite, departamentul juridic a spus că operatorul de cablu ar trebui să se adreseze televiziunilor locale și regionale pentru acordul de retransmisie și dacă nu îl primesc să se poată aproba grilele, în vreme ce departamentul reglementări a fost de părere că în lipsa măsurării audiențelor pe plan local să se aplice procedura inversă, în care distribuitorul este cel care certifică că nu a avut solicitări de la televiziunile locale și regionale.

Răsvan Popescu a spus că la 17 iunie analogicul își încetează emisia terestră și în acest context Adina Deaconu (UPC) a comentat că „vorbim despre România, unde majoritatea abonaților UPC sunt în analogic, abonații în digital sunt într-o proporție infimă”.

Răzvan Frânculescu, directorul Licențe din CNA, a spus, printre altele, că Decizia CNA nr. 72 prevede că nu se primesc documentațiile decât dacă respectă anumite condiții, în practica din anii trecuți s-au înregistrat documentații incomplete cu notificarea operatorilor cu privire la ce programe nu se retransmit. Acesta a mai spus că decizia CNA se poate modifica cu introducerea și la radiodifuzorii locali ca la cei din național a unui acord tacit.

Cornel Marian, Network Compliance Advisor la UPC, a spus în fața CNA că head-end-ul național al UPC din București deservește cu o grilă comună pentru cele 60 de rețele din țară și pentru ca televiziunile locale și regionale să poată fi incluse ele trebuie să aducă semnalul la head-end-ul din București. Abia atunc s-ar putea vorbi despre lipsa condiționărilor tehnice.

Directorul tehnic Antena Group, Răzvan Gaspar, a spus că semnalul digital este la latitudinea furnizorului de servicii și s-a întrebat retoric ce s-ar întâmpla dacă s-ar introduce un semnal holografic? Ce televiziune ar mai da atunci semnalul în acest format? Gaspar a spus că ar trebui să existe o negociere între televiziuni și operatori. „Dorim același tratament comercial și telespectatorul cu telecomanda în mână să decidă”.

După ieșirea companiilor de cablu din ședință, Vasile Buda, membru CNA, a spus că principiul must-carry protejează telespectatorii și nu operatorii, iar Valentin Jucan a spus că discuțiile tehnice sunt o dovadă în plus că trebuie să eliminat must-carry – acesta trebuie să se refere doar la televiziunile publice și la 2-3 posturi regionale și locale. „Sistemul actual este ridicol dacă ne uităm la audiențele unora din must-carry. Am încuraja calitatea, deși ar fi un șoc în piață”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii