FacebookTwitterLinkedIn

Corneliu Bodea, antrepenor român – deține, alături de Adrian Bodea, fratele său, grupul de companii ABBC – și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că România ar trebui să-și reprezinte mult mai bine interesele economice în cadrul Uniunii Europene, mai ales în condițiile actualei situații europene și globale.

”Una dintre deficiențele politicii economice în România este o oarecare deconectare față de contextul economic internațional și mai ales față de cel european, deschis oricăror turnuri și care tinde să fie acum, pe termen scurt, afectat puternic de probleme geostrategice și militare, de reașezări ale marilor puteri mondiale, context în care inclusiv Uniunea Europeană este atrasă. Efectele acestui nou conflict Est-Vest care mijește se văd. Sunt țări în interiorul Uniunii Europene – Ungaria, Grecia, chiar și Bulgaria – ce par să se dezalinieze de la politica europeană, lucru care aduce impredicitibilitate și tensiune și în interiorul Uniunii Europene”, spune Corneliu Bodea.

S-ar putea să vă intereseze: De ce a înregistrat CEZ pierderi anul trecut în România ?

România nu este deloc ferită de aceste efecte și, în contextul situației explozive din Grecia, țară care a dat ieri un vot de blam politicilor europene, cuvintele lui Corneliu Bodea capătă și mai multă greutate. ” Se vorbește de uniunea energetică, de o piață comună și este foarte interesant că mi se confirmă niște intuiții: dacă nu ne protejăm bine interesele în contextul acesta energetic, România poate ajunge consumator, nu producător. Zilele trecute a apărut un raport care arată că pe couplingul de piață comună – făcut ca pilot între România, Ungaria, Cehia și Slovacia –România a exportat la un preț mic și a importat la un preț mare, doar pentru că jucători mai inteligenți, mai ales din Ungaria, au știut când să cumpere energie în cantități mari din România și când s-o vândă pe Piața Zilei Următoare la un preț mult mai mare. Cu energia noastră! E o dovadă că dacă nu ne apărăm mai bine interesele, mai devreme sau mai târziu putem fi afectați fără a mai avea posibilitatea de a ne retrage. Ce-o să facem, ne vom retrage din Uniunea Europeană, o să spunem că nu ne place?”, se întreabă Corneliu Bodea, care crede că ar fi foarte bine ca România să se ancoreze și să-și definească politica economică în raport cu anumite interese.

Grecia: Liniștea din timpul furtunii

”Mi se pare că România nu este suficient de focusată pe a-și reprezenta interesele în cadrul Uniunii Europene și, în paralel, de a implementa și de a se alinia direcțiilor mari ale politicii externe și interne ale Uniunii Europene. Noi trebuie să înțelegem că, pentru România, Europa nu este o problemă de politică externă, ci de politică internă. Angajamentele pe care ni le-am luat nu reprezintă ceva ce putem alege dacă să facem sau nu, ci lucruri asupra cărora trebuie să ne jucăm influența corect pentru a ne păzi interesele naționale.”

Citiți mai multe despre povestea de business a fraților Adrian și Corneliu Bodea, candidați la topul Forbes 500 Miliardari 2015, în următoarea ediție tipărită a revistei Forbes România