Cautare
, Contributor

este Managing Partner Fairwind Securities

Forbes 500 |
|

Navigând pe ape tulburi

claudiu_simulescu_IMG_4759.jpg
Majoritatea antreprenorilor români au reuşit să facă faţă unui an extrem de greu. Au avut de câştigat cei cu afaceri în domeniul retailului alimentar sau din comerţul cu piese de schimb.

Suntem încă în mijlocul furtunii numită criza economica, se strâng nori ameninţători asupra economiei mondiale, conflictele se acutizează în zona orientului mijlociu şi cel îndepărtat, iar statele lumii fac eforturi importante pentru a diminua cheltuielile bugetare.

În ciuda acestui mediu ostil, în România, domeniile care s-au detaşat au fost vânzările din retailul alimentar, comerţul cu piese de schimb, cu materii prime şi materiale de construcţii. Putem spune că a fost anul retailului. Evoluţia ascendentă a comerţului a determinat cresteri puternice şi la nivelul businessurilor axate pe industria transporturilor rutiere. Afacerile din domeniul reciclării de deşeuri au înregistrat şi ele evoluţii pozitive, creşterile fiind de două procente.

Afacerile din agricultură şi cele din domeniul prelucrării produselor agroalimentare şi a preparatelor din carne au urcat uşor, contribuind la avansul averilor oamenilor de afaceri. Evoluţii mixte s-au putut observa în comerţul cu energie electrică, cel cu produse farmaceutice şi în afacerile din domeniul construcţiilor, cu scăderi mai pronunţate pe sectorul rezidenţial şi creşteri pe cel al construcţiilor utilitare.

Evaluările realizate de Fairwind au avut la bază situaţii financiare primite de la echipa Forbes. Datele au fost obţinute de pe site-ul Ministerului de Finanţe sau, dacă acestea lipseau, direct de la proprietari.

Analiştii Fairwind au evaluat companiile din punct de vedere operaţional, pe baza cifrelor puse la dispoziţie şi în funcţie de domeniul de activitate al societăţilor analizate, folosind metoda analizei comparative. Astfel, valoarea unei companii a fost estimată pe baza competitorilor din domeniul său de activitate, păstrând proporţiile financiare. Am apelat aici la indicatorii societăţilor de profil listate la Bursa de Valori Bucureşti, însă, în anumite cazuri, în care am avut companii de dimensiuni mari sau pentru care nu am găsit societăţi listate reprezentative, a trebuit să folosim pentru comparaţie un grup de corporaţii din domeniu, cotate pe pieţele emergente vecine sau, în lipsa informaţiilor, pe cele vestice.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii