Cautare
, Contributor

Travel |
|

Natură, gastronomie, legendă – Portobelo

Panama a devenit o destinație tot mai căutată datorită peisajelor spectaculoase, artei culinare și tradițiilor locale. Pentru iubitorii de aventură, natură și exotism, este locul ideal unde să-și petreacă o vacanță îndelungată, care să le permită să descopere multele bogății ale acestui mic stat central-american.
 aboneaza-te
001-DS-ElOtroLado

Pentru turiștii care iubesc explorările, jungla și apa sunt „ingredientele” necesare pentru un concediu aventuros, singurul care, realmente, te încarcă cu energie și îți furnizează amintiri unice, spun ei. Panama le are pe amândouă, țara fiind tot mai vizitată de cei care doresc să-și petreacă o săptămână, două în mijlocul naturii.

Străbătând marele canal și coasta caraibă

Destinația panameză pe care ți-o recomand, El Otro Lado Hotel, este o proprietate din apropierea localității Portobelo. Se află pe coasta caraibă a statului, în golful în care se varsă Rio Cascaja, nu departe de Colón, capitala provinciei cu același nume. Dar dacă tot suntem în Colón, să planificăm mai întâi o excursie pentru a explora celebrul canal care traversează istmul, minunea inginerească a cărei vârstă a depășit nu de mult centenarul. Din Colón sau de pe coasta opusă, dinspre Panama City, poți străbate țara urmând canalul și cercetând Lacul Gatun, Insula Maimuțelor, Parcurile Naționale San Lorenzo, Soberania și Camino de Cruces. Priveliștile sunt spectaculoase, experiența – unică.

După ce ai traversat de la un ocean la celălalt țara, e momentul să cunoști mai bine litoralul caraib. Din Colón te îndrepți spre Portobelo, urmând un drum scurt, de 50 de kilometri. Pe țărm se înșiră mai multe proprietăți hoteliere – Playa Escondida, Bala Beach Resort, Rancho Juancho, Panama Divers & Octopus Garden și altele, fiecare șarmantă în felul ei. Și iată-te în Portobelo, orășel cu doar 4.000 de locuitori, dar cu o tumultuoasă istorie, azi figurând pe lista siturilor UNESCO. Dar nu ai ajuns încă la destinație; ea te așteaptă pe celălalt țărm al golfului, după cum o spune și numele ei.

Tradiții seculare

El Otro Lado îți oferă șansa de a cunoaște cuprinzător spiritul acestor locuri. Complexul ocupă peste o sută de hectare, aflându-se chiar în mijlocul naturii. Ești înconjurat de culorile, aromele și chemările junglei.

Cadrul hotelului este confortabil, spațiile de cazare – generoase, putând ajunge la peste 200 de metri pătrați. Ceea ce încântă cel mai mult este grija proprietarilor de a conserva și promova tradițiile culturale locale; El Otro Lado îi susține pe artizanii din Portobelo să continue practicarea meșteșugurilor lor, oferindu-le o piață de desfacere și deschizând ateliere de arte și meserii. Această grijă pentru tradiții și-a lăsat amprenta și asupra interioarelor hotelului. Învăluite în culori vii, decorate cu obiecte de artă populară, îmbiindu-te cu hamacuri agățate pretutindeni, ele te fac să simți un alt ritm al vieții, deconectant, optimist, energizant.

Ajută foarte mult și gastronomia cu influențe caraibe, minunatele bucate cu specific colonial servite de chef-ii locali. În apropiere există un centru de scufundări acreditat, poți face excursii la recife sau vizita parcul național ori centrul zoologic Safarick’s (din Mari Chiquita), unde animalelor salvate le sunt asigurate condiții cât mai apropiate de cele din sălbăticie. În oraș, vei vedea Fortul San Jerónimo, bateria de tunuri de la Santiago și Biserica San Felipe, monument istoric ridicat la începutul secolului al XIX-lea, care adăpostește statuia Cristo Negro, despre care se spune că ar fi fost găsită pe țărm, în apropierea portului. Somptuoasa mantie a lui Cristo Negro este schimbată cu mare ceremonie de două ori pe an, faimoasei reprezentări religioase fiindu-i închinată și o sărbătoare populară, pe 21 octombrie.

Portobelo este un loc al tainelor naturii exuberante și al legendelor venind din perioada colonială și chiar de dinainte de aceasta. După ce ai văzut marile orașe ale țării, Panama City, David și La Chorrera, pe coasta pacifică, și Colón, pe cea caraibă, cazarea în apropierea unei mici localități încărcate de istorie și împresurate de natură, ca Portobelo, este lucrul care te conectează cel mai bine la tradițiile acestei țări.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii