FacebookTwitterLinkedIn

După ce din anul 2017, trupe ale alianţei se află în Polonia şi statele baltice, Tod Wolters ar vrea ca NATO să extindă misiunea „Enhanced Forward Presence” în România şi Bulgaria, această decizie având drept rol intimidarea Rusiei în contextul tensiunilor din ultima perioadă, scrie ziarul german Der Spiegel, transmite Reuters.

Mai mult, generalul american ar fi cerut întăriri la graniţa de Est a alianţei în timpul unei conferinţe video cu şefii militari ai statelor membre. Până în prezent,  NATO a refuzat să comenteze aceste lucruri.

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că alianța, cităm, „va evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezenţa noastră şi în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar alianţa a îndemnat să nu invadeze fosta republică sovietică. Rusia a negat că ar plănui o invazie. Kremlinul spune că răspunde la ameninţările propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu alianţa nord-atlantică.

De cealaltă parte, autoritățile de la Moscova au solicitat vineri o garanţie judiciară obligatorie din partea NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.