FacebookTwitterLinkedIn

Ben Hodges, fostul șef al forțelor armate ale SUA în Europa, a declarat într-un interviu acordat publicației The Times, că planul de retragere a trupelor americane din Germania este „o greșeală colosală”. Mai mult decât atât, Rusia ar putea profita de această situație care s-a ivit între statele membre NATO și ar putea invada România pentru a testa capacitatea de apărare, informează Digi24.

Generalul Hodges a mai adăugat “Rusia ar putea profita de discordia din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. Dacă ei (rușii) vor considera că noi (NATO) nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice și să amenințe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”.

Analiștii militari și politici declară că retragerea unor militari americani din Germania este un „semnal foarte prost” pentru unitatea și coeziunea NATO. Cu toate acestea, retragerea trupelor nu ar trebui să afecteze capacitatea de mobilizare a Alianței în cazul unei agresiuni ipotetice a Rusiei îndreptate împotriva României, în special dacă retragerea militarilor din Germania ar putea fi urmată de o relocare a unor trupe americane în România.

Forța de reacție rapidă NATO are la dispoziție circa 3 zile pentru a putea reacționa eficient, cu trupe aeropurtate, care sunt vârful de lance al Forței de Reacție Rapidă a NATO (VJTF – „Very High Readiness Joint Task Force”), în cazul unui posibil conflict la granița de Est a Alianței. Prin urmare, dacă țara noastră ar fi atacată de Rusia, armata română ar trebui să poată să îi țină piept celei rusești timp de 3 zile pentru a putea primi apoi ajutor din partea NATO.