FacebookTwitterLinkedIn

Un oficial al ministerului Forțelor Armate a declarat miercuri că Franța se va retrage din misiunea „Sea Guardian” din cauza tensiunilor cu Turcia, tensiuni apărute între navele de război franceze și cele turcești, informează Reuters, conform Digi24.

Turcia a acuzat Franţa că are o abordare „distructivă” în legătură cu problema Libiei şi că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil care durează din anul 2011.

Reacţia Turciei vine după ce luni preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Turcia că are o „responsabilitate istorică şi criminală” în conflictul libian.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO, oficialul susține că Franța a făcut patru solicitări pentru a stabili rolul operațiunii „Sea Guardian”, inclusiv cooperarea acesteia cu o misiune a Uniunii Europene care execută punerea în aplicare a embargoului ONU asupra traficului de arme către Libia.

Secretarul general al NATO a declarat că a fost inițiată o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa. Franța denunțase comportamentul agresiv al Turciei față de o navă militară franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană. Aceste divergențe au avut loc în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.
Legat de acest incident, Macron a făcut o acuzație la adresa NATO, spunând că tensiunile dintre Franța și Turcia reprezintă „una dintre cele mai frumoase demonstraţii” a faptului că NATO este „în moarte cerebrală”.