Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

National Geographic difuzează „Jane” – un documentar despre cercetătoarea care a descoperit că cimpanzeii folosesc unelte

National Geographic și Nat Geo Wild difuzează în premieră documentarul „JANE” pe 18 martie, de la ora 21:00, despre cercetătoarea britanică Janne Goodall, care a descoperit în anii '60 că cimpanzeii folosesc unelte pentru a culege mâncare, informează Media Expres.
cimpanzei

Documentarul are la bază peste 100 de ore de înregistrări din arhiva National Geographic nedifuzate anterior, realizate în Parcul Național Gombe din Tanzania în anii 1960, a fost regizat de Brett Morgen („Kurt Cobain: Montage of Heck”, „The Kid Stays in the Picture”) și conține o coloană sonoră recreată, în absența sunetului original, și cu muzica semnată de compozitorul Philip Glass, notează Media Expres.

Acțiunea documentarului începe în anul 1960, în Gombe, unde Goodall, o tânără britanică de 26 de ani, motivată doar de dragostea sa pentru animale, pornește în prima sa expediție de cercetare a cimpanzeilor. Câștigând cu răbdare încrederea animalelor, ajunge curând în paginile ziarelor datorită descoperirii că cimpanzeii sunt creaturi extrem de inteligente și sociale ce folosesc unelte pentru a aduna hrană.

În 1964, regizorul Hugo van Lawick a fost trimis de National Geographic să realizeze un material despre munca lui Goodall, cei doi ajungând în scurt timp să se îndrăgostească. Obligațiile profesionale, îmbolnăvirile de poliomielită și violența dintre cimpanzei pun în pericol existența idilică a cuplului.

Documentarul este despre Jane, în timp ce studiază cimpanzeii, o prezintă atunci când se îndrăgostește și face eforturi pentru a împăca cerințele căsniciei și ale maternității cu visul său de-o viață.

”Vizionarea filmului pentru prima oară mi-a trezit multă nostalgie; am trăit sentimentul a ceva imediat, real și neconstrâns”, afirmă Jane Goodall, deținătoare a titlului Dame Commander a Ordinului Imperiului Britanic, fondatoare a Institutului Jane Goodall și Mesager al Păcii pentru Națiunile Unite. „JANE prezintă lucrurile așa cum sunt, dezvăluind caracterele protagoniștilor, în special al meu și al lui Hugo, într-o manieră atât de intimă. Am fost transportată înapoi către cele mai bune zile din viața mea într-un mod în care niciun alt documentar nu a făcut-o.”

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE ȘTIRI – FEBRUARIE 2018

 
„Am fost interesat în primul rând de povestea femeii emancipate, mai ales în epoca în care Jane a lucrat”, spune regizorul Brett Morgen. ”Filmul este o poveste de dragoste, doar că povestea de dragoste nu implică un bărbat și o femeie. Dragostea aceasta este a unei femei pentru munca sa.”

Materialul original a fost filmat de van Lawick și redescoperit în arhiva National Geographic. Bobinele de film de 16 mm nu erau în ordine și nu aveau note sau audio, astfel că Morgen și echipa sa au avut sarcina de a organiza vasta arhivă, identificând 160 de cimpanzei și recreând sunetele din pădurea Gombe. Rezultatul este un succes de editare ce aduce la viață o filmare uitată, oferind un portret inedit al personalității inovatoare ce a sfidat orice obstacol pentru a deveni unul dintre cei mai admirați ecologiști ai lumii.

„JANE” a debutat la Festivalul Internațional de Film din Toronto și a fost prezentat la peste 25 de festivaluri de film din lume, între care Festivalul Internațional de Film de la Londra, Festivalul de Film de la New York, Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam, Festivalul de Film din Savannah și Festivalul de Film Documentar din New York. „JANE” a fost lansat în cinematografe în octombrie 2017.

National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre National Geographic și 21st Century Fox, deține și operează televiziunile globale National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo), revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platformele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe globale și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce, cu o distribuție care atinge 730 de milioane de oameni din toată lumea, în 172 de țări, în 43 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale Societății nonprofit National Geographic (www.natgeotv.com, www.nationalgrographic.com) pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educare.

Jane Goodall s-a născut pe 3 aprilie 1934, în Londra, Anglia. La vârsta de doar 26 de ani, a călătorit în Africa – Gombe, Tanzania, unde a început să studieze cimpanzeii în sălbăticie, pătrunzând în habitatul lor mai degrabă ca un vecin decât ca un observator distant. Descoperirea sa, în 1960, că cimpanzeii creează și folosesc unelte a redefinit relația dintre oameni și animale.

În 1977, ea a fondat Institutul Jane Goodall (janegoodall.org) pentru a face cunoscută munca sa în lume și generațiilor viitoare. Institutul Jane Goodall continuă cercetările de teren în Gombe și promovează în continuare abordarea inovatoare a dr. Goodall față de conservare, prin care este recunoscut rolul central pe care oamenii îl joacă în starea de bine a animalelor și a mediului.

În 1991, ea a fondat Roots & Shoots, un program global care conectează tineri din aproape 100 de țări pentru a deveni activiști ecologiști în viețile lor de zi cu zi.

În prezent, dr. Goodall călătorește în toată lumea, vorbind despre pericolele cu care se confruntă cimpanzeii, despre alte crize ecologice și motivele sale de speranță.

În cărțile și discursurile sale, ea pune accent pe interconectivitatea dintre toate ființele vii și forța colectivă a acțiunii individuale. Dr. Goodall este Mesager al Păcii pentru Națiunile Unite.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii