FacebookTwitterLinkedIn

În noul serial oferit de National Geographic Channel, gazda Tim Shaw invită telespectatorii să prezică rezultatul unor experimente, înainte de a prezenta cu dovezi explicațiile științifice din spatele rezultatelor. Experimentele cu „omul de pe stradă” implică fizică și inginerie.

Printre ingineriile surprinzătoare prezentate în aceată serie se numără aterizarea unui elicopter pe un strat de ouă fără să spargă niciunul, utilizarea unei creme din lapte și ouă protejează un ceas de loviturile de ciocan, puterea de sucțiune a unui singur aspirator menține o mașină în aer la nouă metri distanță de sol.

„Iubesc știința, dezvăluie Shaw. Mă pasionează să folosesc ceea ce știu și să descompun date certe și teorii, să le fac digerabile și distractive. Ceea ce urmăresc este să arăt cât de impresionantă este lumea noastră și să fac asta distrându-mă… și poate explodând câte ceva pe parcurs.”

Într-unul din experimentele sale, Shaw demonstrează puterea de fricțiune folosind două cărți de telefon. Alege 10 din cei mai solizi tipi dintr-o sală de sport pentru un test surprinzător de forță. Se întreabă câtă greutate poate suporta fricțiunea creată prin intercalarea paginilor celor două cărți de telefon. Câți halterofili pot „duce” paginile? A. Doi. B. Patru. C. Șase. D. Toți 10? Răspunsul este D. Toți 10.

Folosind o macara, Shaw îi ridică unul câte unul pe toți cei 10 halterofili până când aceștia, plus Shaw, sunt suspendați în aer. Entuziasmați de succes, echipa decide să depășească momentul și reușesc chiar să ridice o mașină cu ajutorul cărților de telefon. Dacă ar fi să studiezi la microscop fiecare pagină a fiecărei cărți, ți-ai da seama că este mult mai aspră decât te-ai aștepta – este precum o răzătoare de brânză. Așa că atunci când sunt alăturate două astfel de pagini este ca și cum ai pune două răzătoare cu dinții prinși unii într-alții. Odată ce sute de pagini sunt intercalate astfel, vei avea nevoie de mai mult decât o mașină pentru a le separa!

„Nu-i cum crezi!” este inclus în seria de documentare National Geographic Channel unite sub sloganul „Distrează-ți mintea!” – o serie desfășurată pe tot parcursul anului, care, prin intermediul unor experimente extraordinare, jocuri mentale adresate privitorilor și teste pentru cetățenii de pe stradă, aduce în centrul atenției și examinează incredibilele moduri de operare ale științei și ale creierului uman.

Seria mai cuprinde și serialul foarte apreciat la nivel global „Îți joacă mintea?”, prezentat de Jason Silva (@JasonSilva), un nou serial găzduit de astrofizicianul de renume internațional Neil deGrasse Tyson (@neiltyson), „Cosmos: Odisee în spațiu și timp” – documentar ce reprezintă o continuare a binecunoscutei serii câștigătoare a premiilor Emmy și Peabody prezentate de Carl Sagan. Și, nu în ultimul rând, prezentat de Jake Porway (@jakeporway), „Jocul numerelor”, care analizează cum știința și statistica ar putea deține cheia unei vieți mai lungi, mai opulente și mai calme.

„Nu-i cum crezi!” este produs de Renegade Pictures pentru National Geographic Channels International (NGCI). Alan Hayling este producătorul executiv pentru Renegade Pictures. Pentru NGCI, vicepreședinte executiv și director al diviziei de conținut internațional este Hamish Mykura.

Companie deținută de National Geographic Ventures și FOX Entertainment Group, NGCI se alătură Societății National Geographic în angajamentul acesteia de a explora, conserva și educa prin intermediul celor șase televiziuni ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo People și Nat Geo Mundo.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC US, care este un parteneriat al NGV și Fox Cable Networks Group) este disponibil în peste 440 de milioane de case, în 171 de țări și în 45 de limbi.