Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Tech |
|

NASA și Agenția Spațială Europeană vor încerca să devieze un asteroid

Două noi misiuni care urmează să fie lansate de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor testa o metodă de deviere a asteroizilor care s-ar putea îndrepta spre Pământ.
dart

Misiunea NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) va decola la scurt timp după data de 24 noiembrie anul acesta, iar nava spațială va ajunge la sistemul de asteroizi Didymos, aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ, aproximativ un an mai târziu.

Odată ajunsă acolo, naveta va încerca să devieze o stâncă mai mică ce orbitează asteroidul.

„Tehnica inteligentă pe care a ales-o echipa NASA DART este de a alege un asteroid care poate trece aproape de Pământ și apoi să țintească luna acestuia”, a explicat profesorul Alan Fitzsimmons de la Centrul de Cercetare Astrofizică de la Universitatea Queen din Belfast pentru Euronews.

„Vom încerca să mutăm luna asteroidului, ceea ce îi va schimba orbita, dar nu va afecta asteroidul mai mare. Este complet sigur”, a mai spus el.

Misiunea ESA, Hera, va monitoriza apoi modul în care DART a afectat mișcarea lunii. Acest lucru îi va informa pe cercetători cu privire la posibilitatea de a schimba traiectoria unor asteroizi mai mari, dacă va apărea vreodată nevoia.

„Când acel asteroid este lovit de nava spațială, acesta se va mișca ușor în direcția opusă. Acum, știm că acest lucru ar trebui să funcționeze, dar nu știm exact cât de mult se va mișca asteroidul. Și deci acesta este scopul acestor misiuni spațiale, de a măsura cât de departe putem muta un asteroid”, mai spune Fitzsimmons.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii