Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Lifestyle |
|

Muzica și poezia au aceeași origine

Nu știu dacă în cazul tuturor artiștilor, dar la Tom Odell cu siguranță. Scrie versuri dintotdeauna și crede că ceea ce-l deosebește de un scriitor este faptul că duce cuvintele mai departe, prin muzică. Artistul britanic a debutat în 2012, cu piesa Songs from Another Love care, un an mai târziu, a câștigat BRITs Critics’ Choice Award. Acum, Odell are 28 de ani și trei albume lansate. Elton John, căruia îi poartă o admirație deosebită, i-a spus că a avut o evoluție remarcabilă într-un timp scurt și l-a îndemnat să nu se oprească din ceea ce face, pentru că cerul este singura limită.
Key Visual_Tom Odell

Ai avut ultimul concert în România în luna februarie. Ce fel de relație ai cu fanii de aici?

Vin în România pentru spectacole de câțiva ani și simt că de fiecare dată reușesc să cunosc oamenii un pic mai mult. Fanii români mi-au susținut întotdeauna muzica și le sunt foarte recunoscător. Mi-aș dori, la un moment dat, să-mi pot face o vacanță aici, pentru că în turnee nu avem niciodată timp să stăm mai mult.

Poți să-mi spui câteva detalii despre realizarea ultimului tău album, Jubilee Road? Am înțeles că are drept sursă de inspirație un cartier în care ai locuit.

Am scris Jubilee Road în timp ce locuiam pe o stradă din estul Londrei. Era o comunitate frumoasă din care simțeam că încep să fac parte. Mă urcam pe fereastra din sufragerie și mă uitam cum se desfășoară o zi acolo. Asta îmi stimula memoria și imaginația și așa apăreau cântecele.

Care sunt artiștii tăi preferați din toate timpurile și de ce?

Această întrebare mă pune mereu în dificultate pentru că am atât de mulți artiști preferați. I-aș menționa pe cei pe care îi ascult cel mai mult: Elton John, Bruce Springsteen, Leonard Cohen, Bob Dylan, Nina Simone, Joni Mitchell and Stevie Wonder. Îmi place să compun cântece, iar ei sunt adevărați maeștri la acest capitol. Dar sunt mulți alți artiști pe care îi iubesc, încât mi-e teamă dacă aș începe o listă, v-ar umple întreaga revistă.

Spune-mi, te rog, despre procesul de scriere a cântecelor. Te așezi la pian și aștepți să-ți vină inspirația?

De obicei, un cântec nou se naște din câteva note la pian și dintr-un fragment de versuri. Următoarele săptămâni le petrec gândindu-mă la celelalte părți. De regulă, am în minte trei din cele patru cântece la care lucrez odată și ceea ce observ este că ele se comportă exact ca valurile. Apoi, timp de două săptămâni, scriu o mulțime de idei bune, pe care le las o perioadă să respire. Este foarte important să mă las dus de valuri atunci când ele apar.

Ai spus într-un interviu că longevitatea este cheia. Ce înseamnă asta pentru muzica ta?

Ei bine, vreau ca muzica să-mi fie carieră pentru întreaga viață. Mă simt muzician în fiecare por și nu mă văd vreodată făcând altceva. În calitate de compozitor, voi fi convins că am reușit dacă piesele mele vor fi cântate încă 20-30 de ani. Așa că va trebui să așteptăm și să vedem dacă se va adeveri sau nu.

Tom, care este cel mai fericit moment din viața ta?

Oh, Dumnezeule, grea întrebare. În momentele petrecute alături de fosta mea prietenă aș spune că am fost cel mai fericit. Sau poate în cele de pe scenă. Iubesc să fiu pe scenă.

Care este cea mai mare frică pe care o simți ca artist?

Să nu mai fiu în stare să fac artă. Cred că toți artiștii se tem de asta în fiecare zi. Mai sunt și altele. Să nu mai am bani deloc și să fiu nevoit să-mi găsesc un loc de muncă. Sau bine cunoscutul blocaj al scriitorului. Sau să-mi pierd vocea. Sau să-mi rup degetele. Există o tonă de lucruri care m-ar putea opri. Dar voi face tot ce pot ca să nu las să se întâmple una ca asta.

În ce relație te afli cu poezia?

Am umplut agende cu versuri de când mă știu. Poezia este o parte importantă din viața mea. Cred că diferența dintre mine și un scriitor este că eu îmi propun întotdeauna ca versurile să-și găsească finalitatea într-un cântec. Mi-ar plăcea ca într-o zi să scot o carte de poezie.

Ce pregătești pentru viitor?

Doamne, altă întrebare complicată! Am multe turnee în viitorul apropiat. Mai întâi în Asia, de unde îți răspund la întrebări, și apoi în America de Nord. Urmează festivalurile. După mă întorc în studio să lucrez la un nou album. În rest, sper să ascult mai multă muzică și să citesc, din când în când, câteva cărți bune.

Interviul a fost realizat cu sprijinul Julius Meinl, iar Tom Odell este ambasadorul global al brandului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii