FacebookTwitterLinkedIn

Deși și-a amânat inaugurarea pentru anul 2023, Muzeul de Arte Vizuale Lucas din Los Angeles intră din când în când în atenția presei datorită diverselor obiecte de artă pe care le include în colecția sa.

Cea mai recentă achiziție este o pictură din 1975 avându-l ca autor pe Robert Colescott: George Washington Carver Crossing the Delaware River: Page from an American History Textbook, o reinterpretare în notă parodică a mult mai celebrului tablou din 1852, al lui Emanuel Leutze, care îl înfățișează pe primul președinte al SUA traversând râul Delaware cu barca.

Tabloul lui Robert Colescott, acum în colecția Muzeului Lucas, și originalul – aflat la Muzeul Metroplitan de Artă din New York.

Muzeul a achiziționat pictura cu 15,3 milioane de dolari la o licitație a casei Sotheby’s care a avut loc la New York acum două zile.

Fondat de cineastul George Lucas și soția sa, Melody Hobson, muzeul își propune să schimbe locul pe care o astfel de instituție îl are în cadrul societății. „Astăzi muzeele au o problemă de relevanță și încearcă să-și dea seama ce au de făcut pentru a rămâne relevante”, spune CEO-ul muzeului Lucas, Sandra Jackson-Dumont.

Situat pe un teren de 11 acri în Exposition Park, și cu o suprafață construită de aproape 28.000 de metri pătrați, din care 10.000 sunt alocați spațiului expozițional, muzeul Lucas este unul dintre cele mai mari așezăminte de acest fel din lume.

Clădirea a fost proiectată de renumitul arhitect Ma Yansong și va include cinematografe de ultimă generație, o bibliotecă și săli de studiu, restaurante și spații destinate comerțului sau evenimentelor.

George Lucas își dorește ca muzeul său să inspire generațiile următoare prin intermediul artelor vizuale. Instituția va avea o colecție permanentă de ilustrații, picturi, benzi desenate și fotografii și va oferi vizitatorilor o incursiune complexă în culisele artei cinematografice – de la costume și animații până la efecte vizuale și scenarii. Muzeul va găzdui expoziții temporare destinate celor mai diverse audiențe și va organiza cursuri și programe educaționale pentru toate vârstele.