Cautare




, Contributor

Travel |
|

Must, culoare, relaxare: week-end la cramă

Cramele nu mai sunt de multă vreme o destinație savurată exclusiv de amatorii de vinuri sau de cunoscătorii într-ale vinificației. Amplasate în locuri a căror frumusețe este sporită de bogăția de culori de la mijlocul toamnei, cramele sunt locul unde găsești liniște, mâncare bună, companie plăcută - și, zilele acestea, cel mai proaspăt must.  
 aboneaza-te
Domeniul Stirbei

Zona viticolă Dealu Mare
Foarte aproape de București, zona Dealu Mare este recunoscută în țară și în lume pentru vinurile de calitate. Cunoscătorii pot degusta vinuri din soiurile locale la cramele Lacerta, Rotenberg, Vitis Metamorfosis sau Licorna. Zona Dealu Mare este situată de-a lungul paralelei 45, unde sunt poziţionate şi celebrele regiuni viticole Bordeaux din Franţa și Toscana (Italia), iar vinurile obținute aici sunt apreciate pentru gustul bogat, complex și catifelat și au fost premiate de-a lungul timpului la concursuri naționale și internaționale.

Crama Drăgășani
La aproape 200 km de București, la Drăgășani, aveți ocazia să petreceți câteva zile în compania unora dintre cele mai apreciate vinuri românești. Zona este cunoscută pentru trei soiuri locale: Crâmpoșie selecționată, Negru de Drăgășani și Novac. Domeniul are șapte hectare de vie a cărei recoltă transformată în vin poate fi savurată în cramă sau în restaurant, alături de specialitățile culinare locale. Călătorii pot trage peste noapte în conacul decorat cu elemente tradiționale.

Crama Avincis
Cunoscătorii spun că este cea mai spectaculoasă cramă de la noi, iar povestea locului ne duce înapoi în anul 1927, când un ofițer al armatei române a cumpărat aici un conac în stil neoromânesc, înconjurat de vii. 80 de ani mai târziu, strănepoata acestuia, Cristiana, și soțul ei, Valeriu Stoica, s-au reîntors pe domeniu pentru a face vin. Din 2011, domeniul Vila Dobrușa și-a deschis porțile pentru oaspeți, care se pot caza la conac și pot vizita  crama Avincis și cele 40 de hectare de vie. Dintre soiurile româneşti, la Avincis se cultivă Crâmpoşia selecţionată, Tămâioasa românească, Feteasca regală, albă și neagră, Negru de Drăgăşani și Novac.

Crama Stirbey
Domeniul viticol din podgoria Drăgășani aparține familiei Stirbey de peste 300 de ani. Proprietarii de astăzi, baroana Ileana Kripp-Costinescu și soțul ei, Jakob Kripp, și-au propus să continue tradiția vinurilor nobile obținute din soiuri de vinuri locale precum Novac, Crâmpoșie sau Negru de Drăgășani. Vizitatorii care trec pragul cramei înființate de principele Barbu Stirbey la începutul secolului al XX-lea și restaurată recent, fac o adevărată călătorie în timp: în compania unui vin nobil, puteți vedea cum erau etichetate vinurile acum 100 de ani și puteți face cunoștință, prin intermediul fotografiilor de epocă, cu istoria impresionantă a familiei Stirbey.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii