FacebookTwitterLinkedIn

Doctorul-Consiliul Concurenței a pus diagnosticul, must-carry trebuie incizat și drenat, dar sanitarul-CNA cam tremură cu mâna pe bisturiu. Ca dovadă, nici până în prezent nu a implementat în grile noua listă must-carry valabilă pentru anul 2014.

E adevărat că nici ambulanța-Guvernul nu transportă pacientul unde-i este locul, pe patul de operație, și nici spitalul-Parlament, ocupat cu valul de cadavre politice, nu mai are paturi libere pentru un astfel de bolnav care vine dintr-o industrie a comunicării informațiilor, în sevraj spre comă, cum este televiziunea.

Recenta Adunare Generală a Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACeR) a pus pe masa participanților mai multe propuneri „pentru aplicarea echitabilă a principiului must-carry”.

Comunicată către CNA în luna ianuarie 2014 (reamintim că potrivit unei decizii a Consiliului Concurenței, autoritățile trebuie să definească clar prioritățile, să asigure neutralitatea tehnologică și să reducă numărul de televiziuni din must-carry până la jumătatea acestui an), opinia ACeR este că odată declarată obligatorie la retransmisie, o televiziune nu ar trebui să mai poată renunța la această calitate la mijlocul anului (cum a făcut Pro TV).

Opinia ACeR este că odată în must-carry, schimbarea parametrilor tehnici ai transmisiei televiziunii ce implică costuri suplimentare la nivelul distribuției, trebuie suportate de către televiziune.

Opinia ACeR este că declarația de intenție și apoi acceptarea unei televiziuni în lista must-carry trebuie să ducă automat la exceptarea distribuitorilor de la obligația de a mai obține acordul de retransmisie din partea acestor televiziuni.

ACeR a mai solicitat să fie redus numărul de televiziuni din must-carry pe motiv că în prezent grilele sunt pline de televiziuni obligatorii dar fără audiență fapt care împiedică adaptarea rețelelor la cerințele telespectatorilor.

Vizând în special cazul Digi24 ce aparține RCS & RDS, asociația cabliștilor independenți a cerut autorităților ca în situația în care o televiziune aparține unui distribuitor de televiziuni, ar trebui interzisă promovarea în programele acesteia a altor televiziuni din același grup sau a serviciilor de distribuție de televiziune ale companiei mamă.

ACeR a mai semnalat o situație neechitabilă în situația în care o televiziune națională nu este în must-carry dar deține canale regionale sau locale în must-carry pe care este retransmis integral semnalul televiziunii naționale – și care astfel devine obligatorie. Asociația a solicitat CNA ca în astfel de cazuri programul regional sau local să fie chiar regional sau local, și nu să retransmită televiziunea națională.

Industria de cablu dar și televiziunile comerciale așteaptă cu siguranță o decizie înțeleaptă a autorităților, fie ea chiar și cu mintea românului, cea de pe urmă.

Orice clipă de întârziere în netratarea bubei va adânci cangrena și va duce pacientul – piața de cablu și televiziune – la moarte clinică, în termeni specifici corpului despre care vorbim: o previzibilă nesupunerea civică în fața unei legi a audiovizualului depășită de realitate, nerespectarea informării corecte și a protecției minorilor.

Mihai Pavelescu este editor Media Expres