
Doina Cornea, publicist, traducător și profesor, s-a născut pe 30 mai 1929 la Braşov.
În perioada regimului ceaușist, a difuzat numeroase texte şi proteste la postul de radio „Europa Liberă”, făcând cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.
Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. În 1983, a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi.
În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), „Încercarea labirintului” de Mircea Eliade, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză).
Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov, care au protestat pe 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestaţi pentru cinci săptămâni, în noiembrie-decembrie 1987.
Până în decembrie ’89, Doina Cornea a avut domiciliul forţat, fiind supravegheată cu brutalitate de Securitate.
După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, dar și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990.
Doina Cornea a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social (GDS).
A semnat peste 100 de articole în ziare şi reviste, în special în revista „22”, „România liberă”, „Vatra” și „Memoria”, și a ţinut conferinţe în ţară şi străinătate.