FacebookTwitterLinkedIn

Născută în Irak, Zaha Hadid și-a construit o faimă mondială, fiind supranumită „Star-hitecta”. Este faimoasa pentru ca de-alungul carierei a impins mai sus, tot mai sus, barierele arhitecturii contemporane.

Arhitecta a murit joi, într-un spital din Miami, în urma unui infarct. Aceasta era tratată pentru bronșită. Lucrările sale au devenit populare în întreaga lumem inclusiv în țări precum Hong Kong, Germania și Azerbaijan.

Câteva dintre proiectele sale sunt London Olympic Aquatic Centre, Sackler Serpentine Gallery din Londra , Muzeul Riverside la Muzeul Transporturilor din Glasgow sau Guangzhou Opera House din China.

GALERIE FOTO: PROIECTE ALE ARHITECTEI ZAHA HADID

London Acquatics Centre din Stanford a fost deschis în anul 2014, după ce a fost folosit drept stadion pentru jocuri olimpice și paralimpice. „Îmi place acest loc pentru că este situat în apropierea casei mele”, a declarat Dame Zaha în perioada respectivă. Arhitecta a mai proiectat și unul dintre principalele stadioane care vor fi folosite în cadrul Quatar World Cup din 2022.

Zaha Hadid este prima femeie din lume care a câștigat prestigiosul premiu Pritzker în arhitectură, dar are la activ alte recunoașteri printre care și Premiul Stirling și un alt premiu prestigiospentru Muzeul MAXXI (centru de artă contemporană din Roma).

Hadid a studiat matematica la Universitatea Americana din Beirut, inainte de a merge sa studieze arhitectura la Londra.

Zaha Hadid a primit decorațiunea Dame Commander și a fost numita de către BBC, „una dintre cele mai puternice 100 de femei din Marea Britanie”.

În februarie ea a fost decorată cu medalia de aur Royal Institute of British Architects