Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

MUP sau din ce sunt făcute visele

Marele Uriaș Prietenos este un film despre vise și prietenii în aparență imposibile.
dts_0340_v0297_1012-3

Ce fel de relatie poate să existe între un uriaș de șapte metri și jumătate înălțime – fie el și prietenos – și o fetiță pe nume Sophie, înaltă de doar un metru și jumătate?  „El e doar un neînțeles. Uriașul Prietenos și Sophie sunt amândoi ființe izolate, care reușesc să găsească un prieten care să-i înțeleagă, poate chiar mai bine decât se înțeleg ei înșiși, iar astfel de prieteni sunt cei mai buni. Asta face parte din dragostea și prietenia pe care și le poartă unul celuilalt”, spune Mark Rylance, actorul care îi dă viață pe marele ecran lui MUP – prescurtarea de la Marele Uriaș Prietenos.

Iar când o astfel de prietenie se naște pe un tărâm magic, unde trăiesc uriași mâncători de copii, dar și în care MUP prinde vise pe care le dăruiește apoi oamenilor, lucrurile nu mai sunt deloc imposibile. Uriașul Prietenos este cel mai mic dintre giganții care populează Tărâmul Uriașilor (frații săi au între 12 și 16 metri). „Uriașul Prietenos este un gigant pașnic, care mănâncă doar legume,” spune scenarista Melissa Mathison. „Deși detestă castracurcuvetele, el îl mănâncă în continuare, poate și ca un semn de remușcare pentru că ceilalți uriași mănâncă doar copii.”

Lungmetrajul„Toni Erdmann” a câștigat Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului

Sophie, numită astfel după prima nepoată a lui Roald Dahl (autorul cărții după care a fost făcută ecranizarea), nu e un personaj căruia să-i poți da ordine. „Cred că ea este unul dintre cele mai puternice personaje feminine pe care le-am avut vreodată în filmele de care m-am ocupat,” declară Steven Spielberg, regizorul peliculei. „Sophie îi oferă speranță Uriașului Prietenos și îl încurajează foarte mult.”

Timp de șase luni au căutat producătorii actrița potrivită, văzând la audiții mii de fete de diferite vârste și cu diferite experiențe, dar când regizorul a cunoscut-o pe Ruby Barnhill, la momentul acela o școlăriță de 9 ani din Knutsford, Cheshire (Anglia), a rămas cu gura căscată în timpul audiției. „Avea ceva special,” spune Spielberg. „E fascinantă și incredibil de talentată, pur și simplu perfectă pentru rol.”

Aventurile Patriciei pe covorul roșu – se naște o nouă stea?

Producătorii au aranjat o întâlnire între Ruby Barnhill și Mark Rylance, în timpul căreia au petrecut o oră și jumătate improvizând, și atunci și-au dat seama că o găsiseră pe Sophie. „S-au înțeles din prima foarte bine și exista o chimie incredibilă între cei doi,” spune producătoarea executivă Kathleen Kennedy. „Jucau tenis de masă și baschet în pauzele dintre filmări, erau de nedespărțit.”

afis„Fusesem la vreo cinci audiții în Londra și Berlin în care îi dădusem viață lui Sophie, așa că atunci când am auzit că am primit rolul, de-abia mai puteam să respir. A fost ceva incredibil”, povestește Ruby, care spune că s-a simțit foarte atrasă de relația dintre personajul ei și Uriașul Prietenos. „Uriașul Prietenos a avut parte de dezamăgiri, așa că el e mai mereu trist. Și, desigur, frații lui se poartă groaznic cu el și îl bruschează tot timpul, spunându-i că-i pitic. Sophie e și ea singuratică și nu are pe nimeni pe această lume, la fel ca Uriașul Prietenos. Într-un fel, amândoi sunt orfani.”

Producătorul Frank Marshall e de acord cu această idee, spunând: „Uriașul Prietenos nu prea are pe nimeni aproape și crede că nu are nevoie de nimeni, iar Sophie se simte cam la fel. Abia atunci când se întâlnesc, cei doi își dau seama că, de fapt, chiar au nevoie și de alte persoane.”

„Ruby este o tânără plină de fantezie și o actriță înzestrată de la natură,” spune Mark Rylance. „Am învățat multe de la ea, cum înveți de la orice tânăr. Abilitatea ei de a transforma indicațiile tehnice complicate ale lui Steven în ceva natural este minunată, de-a dreptul remarcabilă.”

Forbes Kids: Frăția actorilor

Sentimentul este reciproc. „Să lucrez cu Mark a fost o plăcere. El e mereu zâmbitor și drăguț cu mine,” spune Ruby Barnhill. „Și chiar cred că avem o relație foarte bună, aproape la fel ca cea dintre Sophie și Uriașul Prietenos.”

Uriașul Prietenos a reprezentat într-o oarecare măsură o abatere de la normă pentru Steven Spielberg, regizorul peliculei. „Am fost binecuvântat cu tot soiul de experiențe frumoase atunci când am adus povești pe ecran. Ezit când vine vorba să pun mai mult accentul pe o poveste decât pe alta deoarece toate au avut o valoare extraordinară pentru mine. Dar cred că numeroasele filme istorice pe care le-am făcut – filme precum Lincoln, Podul Spionilor și chiar mai înainte de acestea, Amistad și Lista lui Schindler – m-au încătușat cumva, deoarece trebuia să narez cu acuratețe povestea istorică”, explică regizorul.

„Să pot evada în lumea viselor și a imaginației a fost un vis în sine. Tocmai asta face ca Uriașul Prietenos să fie special pentru mine, deoarece mi-a dat voie să evadez exact în acel loc în care mă simt cel mai bine, unde îmi pot lăsa imaginația să zburde.”

Spielberg a crescut cu basmele fraților Grimm, care, spune el, erau foarte întunecate și înfricoșătoare, neavând niciun fel de valoare socială salvatoare. „Erau ca niște pedepse pentru copii, dar Dahl (Roald Dahl, autorul cărții după care a fost făcută ecranizarea – n.red.) și Disney au fost de-acord cu povețele folclorului pentru copii și au îmbrățișat acest întuneric, căci ce este un basm fără un nucleu întunecat?”, se întreabă regizorul. „Fără acel nucleu întunecat, unde mai poate exista izvăbirea și cum ne poți scoate pe toți din adâncimile unui coșmar, pentru a ne teleporta în cel mai frumos și încântător vis pe care l-am văzut vreodată?”

Victor Socaciu, Blinky Bill și business-ul din dublaj

Faptul că Dahl a ales o fetiță să-i fie protagonistă în Marele Uriaș Prietenos a fost un aspect foarte apreciat de regizor. Sophie este o copilă puternică, care nu acceptă să i se impună lucruri și nu se lasă intimidată de cineva care e de șase ori mai înalt decât ea; personajul este similar femeilor puternice care s-au aflat în centrul multor filme marca Walt Disney.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici a fost dintotdeauna filmul Disney preferat al lui Spielberg. „L-am văzut prima dată într-un cinematograf, pe când era din nou adus pe ecrane, deja a 9-a oară; aveam 7 sau 8 ani și chiar mi-a rămas în minte. Încă pot să-mi amintesc cât de speriat și îngrozit eram, dar în același timp, mă simțeam extrem de mulțumit grație finalului incredibil.”

Roald Dahl și Walt Disney chiar s-au întâlnit în aprilie, 1943, pentru a discuta pe baza unor proiecte, dintre care unul intitulat The Gremlins, una dintre primele povești ale lui Dahl. Filmul a fost până la urmă suspendat, dar a fost ulterior lansat sub formă de carte la editura Random House, cu ajutorul Disney, toate încasările fiind donate Fondului Benevolent Royal Air Force. Cartea a servit însă ca sursă de inspirație pentru filmul Gremlinii, în 1984, produs, întâmplător, de Spielberg.

Aferim, Ovidiu Șandor!

Producătorii erau toți de părere că Uriașul Prietenos va arăta ca un hibrid între un film clasic Disney și un film produs de Amblin Entertainment (compania fondată de Steven Spielberg, Kathleen Kennedy și Frank Marshall în 1981), așa că au fost încântați atunci când studioul a dat undă verde filmului în primăvara lui 2015, Uriașul Prietenos devenind astfel primul film Disney regizat de Steven Spielberg.

„Există un nivel al așteptărilor în cazul fanilor și cinefililor care merg să vadă filmele Disney, la care trebuie să te ridici,” spune producătoarea executivă Kathleen Kennedy. „Suntem foarte mândri că am putut distribui filmul cu ajutorul unui asemenea studio.”

Filmul ”Marele Uriaș Prietenos”, distribuit în România de Freeman Entertainment, are premiera națională astăzi, 2 septembrie.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii