Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Cariere |
|

Munca temporară în România s-ar putea reduce la jumătate

Fotolia_2757098_Subscr_fmt.jpg
O iniţiativă discutată astăzi în Senat ar putea recomanda angajatorilor să încheie exclusiv contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. 

Numărul de angajaţi temporari a crescut din 2010 cu 10-12% în fiecare an, potrivit datelor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT). „Suntem optimişti, dar nu ne mai aşteptăm la creşteri  mari”, a arătat Sorina Donisa, preşedinte al Asociației, în cadrul unei conferinţe.  „Evoluţia muncii temporare arată că încet, dar sigur ne revenim”, a adăugat ea. 

O iniţiativă discutată astăzi în Senat propune însă modificarea Codului Muncii astfel încât angajatorilor li se recomandă să încheie contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. „Iniţiativa contravine Directivei Europene privind munca temporară", a arătat Sorina Donisa. Printre consecinţe se numără posibila reducere a muncii temporare la jumătate şi creşterea  costului forţei de muncă temporare.  „Trebuie să existe o libertate de alegere de ambele părţi (angajator şi angajat), deoarece economia are nevoie de flexibilitate”, a adăugat Donisa.

Potrivit Codului Muncii, munca temporară se referă la acea perioadă în care salariatul temporar este pus la dispoziţia utilizatorului, pentru executarea unei sarcini precise şi cu caracter temporar (nu mai mult de 24 de luni). Munca temporară asigură un grad optim de flexibilitate atât pieţei muncii, cât şi angajaţilor, astfel încât aceştia să poată beneficia de echilibrul dorit între viaţa privată şi cea profesională, s-a arătat în cadrul conferinţei. Ea contribuie la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică, iar ţările care au implementat cu succes Directiva Europeană privind munca temporară şi care au o rată de penetrare de peste 2% a acestei industrii deţin o poziție competitivă superioară, din acest punct de vedere.

Vezi aici cum se pot atrage angajati de valoare

Potrivit Annemarie Muntz , directoarea Federaţiei europene a agenţilor de muncă Eurociett,  la nivel european  se pot oferi orice tip de contracte şi există libertatea de alegere: „nu ştiu nicio altă ţară europeană unde să fie o obligaţie să faci contract pe perioadă nedeterminată. Au existat , în schimb, ţări (Franţa, Belgia) unde, dimpotrivă, cele pe perioadă determinată au fost la un moment dat obligatorii, însă şi acest lucru s-a schimbat.”

ARAMT este o organizație non-profit care reprezintă industria agenţilor de muncă temporară din România. Organizaţia înființată în 2010 de către  cei mai mari jucători de pe piața serviciilor de resurse umane însumează acum peste 70% din industria de muncă temporară din România şi  își propune sincronizarea cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii și crearea de noi locuri de muncă.  Cifra de afaceri însumată a membrilor ARAMT, jucători de pe piaţa reurselor umane, a fost în 2013 de  216 milioane de euro, din care peste 50% reprezintă taxe. 

Vezi aici ce vor angajatorii 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii