FacebookTwitterLinkedIn

Mai multe cercetări arată că munca de acasă are potențialul de a fi mai productivă decât cea de la birou. Potrivit unui studiu realizat pe o durată de doi ani, citat de Inc, cei care au lucrat la domiciliu nu doar că au fost mult mai productivi, ci au luat pauze mai scurte, mai puține zile de concediu și au redus costurile companiei cu chiria, fiind nevoie de mai puțin spațiu de birou.

În general, munca la domiciliu este benefică pentru angajat, companie și mediul înconjurător. Din păcate, atunci când lucrezi de acasă, există și detalii care îți pot afecta sau compromite productivitatea. E important să pui la punct un sistem de lucru și să nu faci lucrurile la întâmplare. O serie de aspecte îți pot afecta nivelul de productivitate; iată care sunt și cum să le întorci în favoarea ta:

Izolarea

Dacă petreci prea mult timp singur în casă, la un moment dat concentrarea ta va avea de suferit. Unele persoane au ales să renunțe la munca de acasă tocmai din acest motiv: începeau să resimtă singurătatea. De aceea, nu lucra 100% din timp acasă, în special dacă faci acest lucru singur. Poți merge una-două zile pe săptămână la birou sau poți ieși câteva ore să lucrezi de la o cafenea. Prin urmare, e preferabil să folosești un laptop atunci când lucrezi de acasă, în loc de un sistem desktop. Pe evomag.ro poți găsi multe modele performante și portabile de laptopuri și notebook-uri. Acestea îți vor permite să fii mai mobil și să ieși din locuință atunci când simți nevoia să lucrezi din nou printre oameni.  

Distragerea atenției

Fiecare și-a format propriile obiceiuri acasă, iar acestea pot fi mai potrivite pentru relaxare decât pentru muncă. Pentru mulți, televizorul poate fi o tentație care le pierde timp sau le afectează concentrarea. În acest caz, biroul nu ar trebui plasat în proximitatea televizorului și ar trebui un program ferm (de exemplu, televizorul nu se deschide deloc până la ora 18 sau doar în pauze). Dacă ți se pare prea liniște, poți încerca să pui pe fundal sunete din natură sau zgomote ale orașelor, care îi ajută pe unii oameni să se concentreze mai bine. Astfel, poți elimina liniștea apăsătoare fără să te pierzi în zeci de playlist-uri, ceea ce e mereu un risc atunci când pui muzică.

Comunicarea de la distanță

Atunci când lucrezi într-un birou, ești la doi pași distanță de persoanele cu care colaborezi. Dacă ai nevoie de ceva ca să îți continui munca, le poți întreba și primi răspunsul rapid. Același lucru nu e valabil de acasă. Colegul respectiv sau șeful tău pot fi plecați în ziua respectivă, într-o ședință sau la masă. De aceea, trebuie să iei în calcul răspunsurile întârziate și să te organizezi astfel încât să nu ai timpi morți.

Programul haotic

Dacă nu ești o persoană organizată, programul flexibil poate deveni rapid un dezavantaj. Mai exact, lipsa de organizare te determină să risipești timp pe sarcini care nu sunt esențiale sau să tărăgănezi totul, amânând începerea muncii. Chiar dacă nu vrei să lucrezi de la 9 la 17, e important să îți stabilești un program zilnic, în funcție de nevoile tale. Altfel, vei pierde timp doar așteptând să începi efectiv munca și nu vei fi eficient nici la serviciu, nici în viața personală. Poți începe definind sarcinile sau obiectivele din ziua respectivă. Ca să lupți eficient împotriva procrastinării, e bine să începi cu taskurile cele mai neplăcute: restul zilei trece mult mai ușor.