FacebookTwitterLinkedIn

„Cum rezolvăm problema spinoasă a corecţiei, a corecţiei bugetare?” a fost întrebarea de bază pe care guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a adresat-o în cadrul dezbăterii „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea”, organizată pe tema cărţii academicianului Daniel Dăianu.

Potrivit lui Mugur Isărescu, politicile macroeconomice prociclice sunt cele care împiedică realizarea unei corecții bugetare reale.

„Păi de câte ori nu a încercat Banca Naţională să arate cât de periculoase sunt politicile prociclice? Că nici cel puţin proverbul românesc nu-l respecţi, că îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata. Am ajuns cu Florin Georgescu ministru de finanţe şi vicepremier şi la deficit extern şi la deficit bugetar, nu rezonabil, extraordinar, înainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful. S-a ales praful de tot efortul făcut între 2010 şi 2014 pentru corecţie”, a explicat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că şi o reducere echivalentă a unui procent din PIB a deficitului se face foarte greu „pentru că trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge”.

„Este foarte greu de făcut (corecţia n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. (…) Să faci o corecţie? Se pare, hai mă, mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac deloc uşor. Păi, nu, lăsăm inflaţia…Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi? Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea să facă aşa ceva? Şi apoi hai să fim oameni serioşi, credeţi că funcţionează?”, a completat guvernatorul BNR.

În cadrul aceleiași dezbateri, Mugur Isărescu a mai adăugat că plata datoriei externe se face în valută şi în acest fel nu se micşorează deficitul de cont curent, iar soluţia în acest caz este corecţia bugetară.

„Să fie foarte clar şi aşa o spun mereu şi în calitate de guvernator, nu se face uşor, inclusiv datorită acestor situaţii politice, uneori de neînţeles şi a ciclului electoral. Ciclu electoral care la patru ani, chiar dacă ai făcut un efort, din experienţa de 30 ani, vine să ne lovească an de an”, a recunoscut Isărescu.

Conform datelor Băncii Centrale, în total, datoria externă a României depășește 131 miliarde de euro, numai în perioada ianuarie – iulie 2021, aceasta a crescut cu peste 6 miliarde de euro.