Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

Mugur Isărescu: Regândirea erorilor de politică economică, absolut necesară

„Politicile proaste sunt, de regulă, mai ușor de vândut față de cele bune. Există și o replică modernă a legii lui Gresham - moneda bună este scoasă de pe piață de cea rea. Succesul politicilor economice depinde în mod esențial de corelarea diverselor măsuri de coerență și consistență a Guvernului”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
isarescu

Guvernatorul BNR a explicat, vineri, în cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Patronatelor Bancare din România, că „regândirea erorilor de politică economică este absolut în toate situațiile un proces pe cât de dureros pe atât de necesar, chiar dacă este greu de acceptat de către publicul larg”.

„De altfel, criza economică și financiară ne-a demonstrat (dacă mai era nevoie) încă o dată că nu există un substitut valid pentru politici economice coerente și consecvente. În 2009, România s-a confruntat cu deficite externe majore și fiscale, respectiv un deficit structural de aproximativ 8-9% din PIB și un deficit de cont curent de 12-14%”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, „pierderile de producție din perioada de criză au fost recuperate, creșterea economică actuală este din nou robustă și, judecând după standardele actuale la nivel european, și sustenabilă”. Mai mult, Mugur Isărescu a explicat că deficitul de cont curent s-a corectat masiv de la valori de 14% la mai puțin de 1% în prezent, iar inflația a atins minime istorice. Cât despre efortul susținut de consolidare fiscală, acesta a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, dar și la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural de 1% la finele lui 2014.

„Dacă la începutul crizei, România nu îndeplinea niciunul dintre criteriile de la Maastricht, acum sunt integral atinse și am ajuns pe un loc fruntaș printre cele cinci țări care nu sunt membre ale zonei euro, iar misiunea viitoare a politicilor economice trebuie să fie accea de a păstra echilibrele restaurate în anii de după criză,”, zice Mugur Isărescu.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii