FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) lansează un proiect pentru a creşte rata de angajabilitate şi a micşora distanţa mare dintre ofertă şi cererea de pe piaţa muncii. „Start în carieră –Bune practici europene în consilierea profesională a studenţilor români” va oferi servicii de orientare pentru 5000 de studenţi, înfiinţând 13 centre de consiliere la nivel naţional, atât în cunoscute centre universitare, cât şi în oraşe mai mici, precum Piteşti, Suceava.

Proiectul îşi propune să amelioreze situaţia atât la nivel cantitativ (acum există un consilier la aproximativ 8000 de studenţi, potrivit datelor oferite de Loredana Urzică, preşedinta Uniunii Studenţilor Români), cât şi calitativ. European Board of Certified Counselors, partener al Ministerului în acest proiect,  şi-a propus să ofere o certificare a consilierilor din universităţi şi să îi ajute în mentoratul tinerilor. „Consilierii ar trebui să fie un fel de superoameni : să fie flexibilli, să aibă spirit antreprenorial, multi-tasking, printre altele”, a explicat Andreea Szilagyi, vice-preşedinte al European Board for Certified Counselors.

Consilierea va presupune o identificare a abilităţilor şi potenţialului studenţilor, un plan de acţiune în fiecare caz în parte, care va cuprinde strategii de marketing personal şi oportunităţi reale pe piaţa muncii. Studenţii vor fi chiar pregătiţi în mod concret pentru interviurile de angajare.

Proiectul este susţinut şi de Lean Project Management Consulting, Uniunea Studenţilor din România, Siveco, Universitatea Titu Maiorescu şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi se va derula pe o perioadă de 20 de luni.

„Start în carieră” are şi o platformă online, startincariera.ro, care va trece în revistă oportunităţile de pe piaţa muncii şi va monitoriza inserţia tinerilor. „Scopul acestui program este ca în câţiva ani universităţile să fie evaluate în funcţie de rata de angajabilitate a absolvenţilor”, a spus Irinel Ciocioc, consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului.

Dacă cifrele oficiale arată un procent de aproximativ 24 % a şomajului în rândul tinerilor, neoficial se vorbeşte despre o cifră aproape dublă.