FacebookTwitterLinkedIn

SALVAREA VINE DIN AFARĂ

Revenită în România, la vârsta de 28 de ani, Alexandra Copos petrece din ce în ce mai mult timp în birourile companiei pe care părinţii ei au fondat-o în 1990 și testează, deja, piaţa. „Ce altceva este mai frumos decât să-ţi poti găzdui clienţii şi prietenii la munte sau la mare la AnaHotels în concediu, atunci când toată lumea este destinsă şi gata să uite de problemele de la muncă? Şi, nu în ultimul rând, cât de bine te simţi atunci când îţi câștigă echipa la fotbal şi ştii că tu ai avut un aport?”, astfel vorbește Alexandra Copos despre preluarea conducerea holdingului ANA de la tatăl său, George Copos.

Pentru a fi însă pregătită să conducă afacerea familiei, primul an de facultate l-a urmat la ASE – Finanţe, în Bucureşti, între 2002 şi 2003, apoi s-a transferat la Princeton în New Jersey, unde a terminat facultatea în 2007. La Princeton s-a orientat iniţial spre economie, dar într-un timp foarte scurt și-a dat seama că „oricât de mult success ai avea în business, acest succes este sustenabil pe termen lung numai dacă există nişte pârghii administrative şi legi care să susţină interesul unei companii, cât şi pe cel al consumatorului”. Ulterior, s-a axat pe politici publice şi finanţe publice pentru a înțelege mai bine cum un stat poate pune la dispoziţia cetăţenilor şi micilor antreprenori resursele de care aceştia au nevoie să se dezvolte într-o primă fază.

Află din primul episod cine sunt Daniela Bîzgan, Adrian Rizea, Adina Ionescu şi Andrei Sofian.

Nu a devenit însă client fidel al cluburilor din nordul orașului, ci a urmat masteratul la Harvard, iar pe termen lung se vede la conducerea grupului Ana. „Părinţii mei au creat o afacere formidabilă, prin care noi interacţionăm cu oameni, clienţii noştri, în fiecare zi. Eu sunt o persoană căreia îi place foarte mult să vadă o schimbare înspre bine în viaţa celor din jurul meu, şi ce altceva este mai frumos decât să-i poţi delecta cu patiserie sau cofetărie de la Ana, cu produse naturale preparate după reţetele noastre tradiţionale de acum 20 de ani?”, a mai spus Alexandra Copos pentru Forbes.

În următorul episod: Frații Carmina (foto) şi Iustin Paraschiv

Fondat în 1990, grupul Ana Holding include Ana Hotels, cofetăriile şi patiseriile Ana Pan, fabrica de motoare Ana Imep Pitești, compania de transporturi Ana Trans International, Ana Yacht Club şi Ana Aslan Health SPA din cadrul Hotelului Europa. George Copos este, totodată, patronul clubului Rapid București, proaspăt intrat în insolvență.

GATA DE INTEGRARE

Şcoliți în America încă de la 11 ani (Paul Șoneriu), respectiv 12 ani (Valentin Șoneriu), cei doi frați au ajuns să conducă, astăzi, un business integrat, care situează familia Șoneriu pe locul 193 în ediţia din acest an a Topului „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 22-23 de milioane de euro. Grija păriniților pentru posibila preluare a businessului de familie de către noua generație a contat, iar internship-urile din timpul vacanțelor de vară, încă de la vârsta de 13-14 ani, i-au ajutat pe cei doi frați să acumuleze informații esențiale mai târziu.

Vezi si cine sunt Alexander Adamescu, Dan şi Raluca Fiterman

„Școala în sine aduce multe beneficii, dar cred că toată experienta de viață de 10 ani în Statele Unite a fost mult mai importantă decât școala în sine. În paralel cu școala, am fost implicați și în afacerile familiei.  În timpul vacanțelor de vară, ne petreceam o mare parte din timp la fabrică“, susține Paul și accentuează că nu ar schimba absolut nimic din modul cum s-au desfășurat lucrurile.

Integrarea lui Paul Șoneriu (29 de ani)  și Valentin (30 de ani) (foto) în afacerea de familie s-a derulat treptat, pe parcursul anilor, și continuă chiar și azi. Cei doi frați nu cred că a existat un plan pe această temă și spun, la unison, că nimeni  din familie nu era 100% sigur că se vor repatria după terminarea studiilor din America.

„Intenția părinților noștri cred că a fost aceea de a ne da uneltele necesare să ne descurcăm indiferent de drumul ales“, este de părere Valentin Șoneriu. În familia sa, nu există o persoană care are ultimul cuvânt atunci când vine vorba de deciziile strategice, ci acestea sunt luate în urma dezbaterilor și discuțiilor care ajung uneori să fie foarte aprinse.

Structura afacerii de familie le-a permis fiecăruia să aibă atribuții clare. „În acest moment, noi lucrăm în echipă, așa cum o facem din 2004 încoace. În cazul în care nu ne înțelegem, cifrele hotărăsc în general soarta unui proiect“, spune Paul Șoneriu. Iar specializăriile lor în America au contribuit mai mult la orientarea strategică și la structurarea modului de creștere a afacerii.

Astăzi, lista bunurilor imobiliare ale familiei Şoneriu include 4.400 de hectare de teren agricol şi păşune, două imobile în Eforie Sud şi un teren de 7.000 de metri pătraţi în zona Transfăgărăşan. În paralel, cei doi tineri controlează și o din companie domeniul industriei cărnii începută de părinți încă din anii ’90 și care a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 25 milioane de euro.