Cautare
, Contributor

Forbes.com

Educaţie |
|

Moștenitorii miliardarilor: Alexander Adamescu, Dan şi Raluca Fiterman – Episodul 2

Alexandru_Adamescu_IMG_4758.jpg
Harvard, Cambridge și Yale sunt doar o parte dintre Universitățile de prestigiu pe care copiii antreprenorilor din Forbes 500 Miliardari le-au frecventat. Unii dintre ei au fost, deja, propulsați în funcții de conducere în companiile părinților. Pentru alții, preluarea întregului business este la un singur pas. Pot duce ei afacerea de familie la următorul nivel? În episodul 2 veţi afla cine sunt Alexander Adamescu, Dan şi Raluca Fiterman.

CU JUNIORUL LA EXPORT

Liceul – în Germania, facultatea – în Franţa, cercetare şi consultanţă – în America. Aşa sună, cât se poate de concis, cosmopolitul traseu academic al lui Alexander Adamescu (34 de ani). Cu toate acestea, el preferă să rămână o voce reţinută în mediul românesc de afaceri. Din 2006, s-a întors în România, unde s-a implicat în imperiul financiar construit de tatăl lui, Dan Grigore Adamescu (64 de ani), cu o avere estimată la 700-730 milioane de euro, potrivit topului „Forbes 500 Miliardari”.

Dacă nu şi-a pierdut vremea cu declaraţii, ce-a făcut, în ultimii cinci ani, Alexander Adamescu? După întoarcerea de la studii, a fost ales vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al asiguratorului Astra Asigurări. În toamna lui 2009, a ajuns preşedinte al Consiliului de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C Flamingo International. Iar la sfârşitul lunii aprilie 2011, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei hoteliere Intercontinental Bucureşti (RCHI), care operează hotelul cu acelaşi nume din Bucureşti.

Află din primul episod cine sunt Daniela Bîzgan, Adrian Rizea, Adina Ionescu şi Andrei Sofian.

Din 2011, fiul industriaşului Dan Adamescu l-a înlocuit pe Radu Mustățea în postura de președinte Astra Asigurări și vorbeşte tot mai mult despre strategia companiei de asigurări. Și cine să îi dea încredere dacă nu chiar tatăl său, miliardarul Dan Adamescu care spunea recent că fiul său poate fi considerat în acest moment soluţia cea mai bună pentru preluarea conducerii Astra, având în vedere studiile sale din străinătate, precum şi faptul că a fost membru al consiliului de supraveghere al companiei.

În decembrie 2012, Astra Asigurări a deschis o sucursală la Bratislava, aceasta fiind a doua extindere a companiei în afara României, după cea din Ungaria, din octombrie 2010.  „Decizia de extindere pe piața din Slovacia face parte din planul strategic de dezvoltare pe care Astra și l-a propus pentru anul în curs. Pentru început, Astra Poistovna va activa pe segmentele de business în care asiguratorul român deține poziții importante pe piața din România: bunuri și clădiri, CASCO și RCA“, a declarat Alexander Adamescu.

DUPĂ 80 DE ANI

Dan Fiterman şi Raluca, sora sa, continuă cu succes tradiţia familiei, începută acum mai mult de 80 de ani, la Cernăuţi. În doar doi ani de la deschidere, spitalul privat Arcadia din Iaşi (primul de acest gen din zona Moldovei) a ajuns la venituri de peste 7 milioane de euro (suma este cea înregistrată la finalul lui 2011) şi a avut peste 100.000 de pacienţi. Astăzi, reţeaua numără două spitale, două policlinici şi un centru de imagistică. La toate acestea se adaugă o reţea de farmacii şi un producător de medicamente.

În următorul episod: Alexandra Copos și frații Șoneriu

„Toţi suntem inspiraţi de părinţi. Tatăl meu a fost şi rămâne un exemplu pentru mine. În 1991-1992, el a deschis prima clinică privată din Iaşi – era o clinică de stomatologie. Lucrurile s-au extins și a deschis, apoi, primul centru de afaceri din Iaşi. Am fost pionieri în tot ceea ce am făcut”, povestește  Dan Fiterman, care a absolvit o facultate cu profil de marketing în Iaşi și a preluat deja afacerea familiei.

Astăzi, pe mâna lui au intrat dezvoltarea businessului medical şi din real estate. Sora sa, Raluca, se ocupă de afacerile din farma, familia Fiterman controlând, totodată, şi producătorul de medicamente Fiterman Farma, o afacere deschisă la mijlocul anilor ’90.

Cei doi tineri vizează transformarea întregului portofoliu de clădiri în centre medicale (în prezent familia Fiterman controlează 30.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi de clinici) și, în acelaşi timp, extinderea reţelei de clinici. Fiterman încearcă, astfel, şi o integrare a businessului medical.

„Eu sunt tânăr, născut în 1980, şi a fost o perioadă foarte mare când tatăl meu a lucrat singur, doar cu mama. Apoi am venit noi și am studiat foarte mult investiţia într-un spital privat şi în servicii medicale. Istoria ultimilor ani arată că printre puţinele afaceri care au fost foarte puţin afectate de criză de-a lungul timpului s-au numărat cele ale spitalelor private”, adaugă moștenitorul businessului, care recunoaște că dispune de o răbdare de oțel și înţelege că toate lucrurile mari se fac în timp.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii