FacebookTwitterLinkedIn

În acest volum, Pelé explorează pentru prima dată istoria recentă a fotbalului, aşa cum a trăit-o în calitate de copil pasionat de joc, tânăr în căutarea afirmării sportive şi, ulterior, legendă internaţională a fotbalului. Cu detalii savuroase, sinceritate şi umor debordant, Pelé împărtăşeşte o serie de experienţe personale inspiraţionale, poveşti incredibile şi mai ales, o perspectivă asupra fotbalului şi lumii pe care doar vârsta, înţelepciunea, autenticitatea şi o viaţă de icon cultural mondial o pot oferi.

Aceasta este moştenirea lui Pelé, modalitatea sa de a transmite generaţiilor viitoare tot ce a învăţat, ca om şi ca sportiv, într-o viaţă trăită mai întâi în cartierele sărace ale zonei rurale braziliene şi apoi pe culmile gloriei internaţionale.

Pelé şi-a început cariera la vârsta de 16 ani, odată cu semnarea contractului cu Santos Futebol Clube, clubul la care a rămas ca jucător timp de aproape 20 de ani. În 1958 a câştigat prima Cupă Mondială pentru Brazilia, la doar 17 ani, devenind cel mai tânăr campion mondial din istoria fotbalului.

A continuat câştigând alte două campionate mondiale, în 1962 şi 1970, ceea ce l-a transformat în singurul jucător de fotbal cu trei trofee Jules Rimet.

Pelé este de asemenea marcatorul cu cele mai multe goluri din istoria acestui sport: 1.283 de goluri în 1.366 de meciuri jucate.

În 1999 a fost votat Jucătorul Secolului (World Player of the Century) de către IFFHS (Federatia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului). În acelaşi an, France Football, le-a propus foştilor câştigători ai Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului (Football Player of the Century); l-au ales pe Pelé.

Tot în 1999 a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional, iar revista Time l-a inclus în lista celor „100 cei mai influenţi oameni ai secolului XX”. În 2013 a primit Ballon d’Or Prix d’Honneur din partea FIFA, în semn de apreciere pentru cariera şi realizările sale profesionale.

Brian Winter, corespondent-şef al Reuters Brazilia, a fost co-autor al unei serii de volume autobiografice, inclusiv un memoir al fostului preşedinte brazilian Fernando Henrique Cardoso. Născut în Texas, SUA, Winter locuieşte în prezent în São Paulo, Brazilia.

Preda Publishing este o editură dedicată în întregime sportului, în toate formele sale: alergare, ciclism, triatlon, alpinism, automobilism, fotbal, baschet sau sporturi de contact. Editura propune publicului cărţi inspiraţionale, cu şi despre sportivi celebri, în care aceştia îşi dezvăluie secretele performanţei dar şi dimensiunea profund umană: de la programele de antrenament şi nutriţie până la exerciţiile de voinţă, de la eşecurile, temerile şi obstacolele inevitabile la euforia victoriei.