FacebookTwitterLinkedIn

Monica Iavorschi, Managing Director Karcher Romania

Oportunitatea pentru România

Monica Iavorschi: Întotdeauna în spatele unor momente de criză, pe lângă aspectele neplăcute, incertitudine și nesiguranță, sunt și câteva aspecte pozitive. Putem deprinde noi cunoștințe, ne putem dezvolta, sau chiar reinventa, descoperind noi resurse și capabilități. Spre exemplu, în această perioadă, am văzut cât de importantă este zona digitală în epoca noastră și cât de mult s-a dezvoltat.

Acest lucru s-ar putea aplica și la nivel macro pentru România. Una dintre oportunități și totodată necesități este aceea de digitalizare și modernizare a proceselor, de simplificare a interacțiunilor cu contribuabilii. Știm că de-a lungul timpului au mai fost făcute investiții în sisteme informatice performante. Însă, din păcate, încă ne lovim de un mod de lucru lent al administrațiilor, cu multe nivele ierarhice, cu aprobări și reguli multiple care nu facilitează interacțiunea atât cu companiile, cât și cu persoanele fizice.

De asemenea, în ultima perioadă se discută tot mai mult despre necesitatea revizuirii alocării bugetelor din partea Guvernului. Spre exemplu, această criza ne-a arătat că sistemele de sănătate și educație sunt în mod evident o prioritate iar așteptarea tuturor este ca aceste sectoare să beneficieze de fonduri mai mari, astfel încât să ne asigurăm că vom face față viitoarelor provocări.

O nouă oportunitate vedem în forța de muncă plecată în străinătate. După cum știm, la începutul pandemiei s-au întors aproximativ un milion de români, majoritatea dintre ei fiind lucrători pe șantiere, în agricultură, turism, ș.a.m.d. România este o țară care suferă de depopulare, iar noi avem nevoie de acești oameni, mai ales în zonele dezvoltate.

Așadar, Guvernul ar trebui să gândească în mod activ un plan de reținere și aducere a acestor oameni acasă, dar trebuie să fim conștienți că avem nevoie de argumente extrem de solide: nivel mai bun de trai, locuri de muncă și un sistem de sănătate solid.

Domenii ce trebuie reformate

Monica Iavorschi: În această perioadă s-au putut observa deficiențele mai multor domenii, însă printre acestea, două domenii au avut nevoie urgentă de reformare și restructurare: educația și sănătatea. Aceasta perioadă a fost un test pentru învățământ și ne-a arătat că mai avem un drum lung de parcurs spre o forma alternativă de educație. Spre deosebire de sistemul sanitar, cel de învățământ pur și simplu a paralizat în fața crizei Covid neavând nici managementul, know-how-ul și tehnologia necesară pentru a se adapta acestei perioade.

De asemenea, așa cum spuneam, finanțarea sistemului sanitar este o prioritate. Însă aici am asistat cu toții la o mobilizare extraordinară iar acest sistem, deși îl consideram nefuncțional a dat dovada unui bun management. Am putut vedea multe companii care s-au mobilizat rapid pentru a ajuta sistemul sanitar și oamenii care lucrează în prima linie.

Având în vedere că igiena este foarte importantă în spitale, am reacționat imediat și noi iar printr-un parteneriat cu Crucea Roșie am reușit să asigurăm un număr mare de litri de dezinfectant, atât de necesar în spitale. Considerăm că este datoria fiecăruia de a ajuta cu tot ce se poate în această perioadă și trebuie să ne respectăm medicii pe care îi avem, să le acordăm suportul și finanțarea necesare.

 Măsuri urgente pentru relansare

Monica Iavorschi: Guvernul trebuie să stimuleze economia prin investiții de stat și prin programe de finanțare cu fonduri europene. În ultimii ani investițiile de stat au fost la un nivel foarte mic.

Practic, dacă în perioada aceasta companiile sunt mai puțin dispuse să facă investiții sau sunt într-o perioadă de așteptare, cumulate cu o lipsă a investițiilor de la stat, atunci vom asista la un declin economic semnificativ care va avea ca efect evident șomajul. Acest aspect este îngrijorător deja, având în vedere că noile previziuni ale FMI arată o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019, până la 10,1% în 2020.

De asemenea, ne așteptăm ca Guvernul să stimuleze investițiile private, să continue programul IMM Invest și să acorde garanții de stat acestor firme care au nevoie în continuare de susținere.

Sunt necesare și măsuri de stimulare a reangajării, astfel încât din cele peste un milion de contracte de muncă suspendate să se reușească reintegrarea unei părți cât mai mari dintre oamenii afectați. În privința taxelor pe salarii, înțelegem că în condițiile actualului deficit bugetar micșorarea lor este o așteptare nerealistă dar sperăm ca acestea să fie păstrate la nivelul actual și să nu fie mărite, deoarece o astfel de măsură ar avea efect de bumerang asupra consumului.

Revenirea domeniului

Monica Iavorschi: Kärcher este expert în curățenie (sau kuräțenie). Suntem lider mondial al furnizorilor de sisteme de curățare eficiente, economice și ecologice, iar curățenia a căpătat după această experiență globală a pandemiei o importanță majoră pentru toată lumea.

Ne așteptăm, așadar, să ne revenim întrucât noi putem avea un rol extrem de activ în noile demersuri de curățenie. Suntem pregătiți să susținem sisteme variante ca sistemul medical, instituțiile de învățământ, municipalitățile, sistemul Horeca, domeniul de retail sau clădirile de birouri cu soluții eficiente de curățenie profesională, adaptate fiecărei nevoi.

Curățenia este primul pas pentru menținerea igienei și a unui mediu sănătos, indiferent de locul unde ne desfășurăm activitatea. Din fericire noi putem oferi consultanță dar și soluțiile potrivite: curățitoare cu abur, detergenți dezinfectanți, curățitoare de înaltă presiune cu apa caldă și multe alte produse care vin în întâmpinarea noilor cerințe. Așadar, cu o curățenie corectă avem toate premisele unei igienizări și dezinfectări care să ne asigure siguranța oriunde ne-am afla.