Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes Kids |
|

Mona Nicolici:„ Trebuie să investim valoare și încredere în copiii din școlile profesionale!”

  OMV Petrom a organizat pentru al cincilea an consecutiv „Tabăra Meseriașilor”  din Țara lui Andrei  un program dedicat elevilor din școlile profesionale, program care vrea să aducă în prim plan importanța meseriilor și să găsească soluții pentru a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional din România. Mona Nicolici, manager sustenabilitate în cadrul OMV Petrom,  ne-a povestit care sunt obiectivele acestui proiect și cât de important este pentru mediul antreprenorial și pentru copiii din liceele tehnologice:  
 aboneaza-te
mona

Care sunt obiectivele acestui proiect?

Mi-am promis inițial să implementăm un proiect care să ofere soluții pentru probleme care exista în sistemul învățământului românesc. Am aflat de la angajatorii din România că au nevoie de forță de muncă bine pregătită, atât din punct de vedere practic, dar mai ales motivațional, două dimensiuni care nu sunt sprijinite în sistemul școlar. Așa ne-am propus să facem Tabăra Meseriașilor, un program în care să aducem copiii din școlile profesionale și cele tehnologice și să-i ajutăm să-și dezvolte abilitățile și competențele, dar și să facă acea practică pe care școlile nu le-o oferă. Este greu să măsori rezultatele după un timp atât de scurt, chiar dacă monitorizăm această activitate de 5 ani, însă constatăm că și copiii, dar mai ales profesorii s-au schimbat. Timp de o săptămână am sădit în ei dorința de a învăța, de a fi încrezători, de a lucra în echipă. Cel mai important lucru pe care-l învață este că pot avea încredere în ei, că sunt mai buni decât li s-a spus, că pot face ceva cu mâna lor. Asta le dă aripi, speranță și puterea de a merge mai departe.

Care sunt celelalte programe dezvoltate de Țara lui Andrei?

Dacă vorbim de educație profesională, atunci ne referim la România Meseriașă, un program amplu care vrea să schimbe sistemul de învățământ profesional, din care fac parte: Tabăra Meseriașilor, Școala Petroliștilor și Liga Elevilor Meseriași. Aceasta din urmă este un program prin care formăm lideri în rândul elevilor din școlile profesionale: îi învățăm să identifice singuri probleme, să le comunice, să găsească soluții și să le implementeze singuri, așa cum face un adevărat lider. Și nu în ultimul rând cred că Liga elevilor meseriași va ajuta învățământul profesional să-și schimbe imaginea și reputația. În România învățământul profesional este considerat Cenușăreasa sistemului educațional, iar copiii care ajung în acest sistem fiind cei mai slabi. Un meseriaș poate fi la fel de valoros, de priceput, de important ca și un inginer. Cred că dacă investești în acești copii valoare și încredere, toată lumea are de câștigat: piața muncii va câștiga niște profesioniști foarte buni care vor aduce valoare economică României și se vor rezolva multe probleme sociale. Să nu uităm că majoritatea elevilor vin din medii defavorizate și un program educațional este singura cale de a-i motiva și a-i încadra pe piața muncii.

Care este diferența între pregătirea care li se oferă aici față de cea din școala românească?

Diferența este că în Tabără Meseriașilor spiritul nostru este de „se poate”. De când am inițiat acest proiect, am adunat în jurul nostru oameni care gândesc la fel, care-și doresc să schimbe mentalitățile copiilor și profesorilor care participă la acest program. Cei 5 ani de experiență de până acum ne-au dovedit că toți cei care vin în această tabără, merg apoi în comunitatea lor și încep să schimbe lucruri în școala și comunitatea lor. Mulți elevi se reîntorc aici ca voluntari sau traineri sau sunt inițiatorii unor proiecte noi. Aceasta este diferența: de spirit, de credință, de puterea de a duce lucrurile mai departe pe termen lung, de a schimba și de a dărui.

Mulți copii vin cu povești dramatice de viață și găsesc aici consiliere și susținere. Ce poveste v-a impresionat?

Sunt 5 ani de când facem Tabără Meseriașilor și  fiecare copil care vine aici are o poveste, de cele mai multe ori dramatică.  Sigur nu mi-i amintesc pe toţi, dar au rămas în sufletul meu foarte mulţi copii care au fost altfel, care au avut o situaţie diferită. De fapt, foarte mulţi copii care au trecut prin Tabără au poveşti tulburătoare sau au personalităţi foarte frumoase. Am intervenit în cazurile cele mai dramatice și i-am urmărit și susținut cât de mult am putut pe acei copii care ar fi abandonat școala fără susținerea noastră. Mă bucur să-i revăd pe mulți dintrei ei reîntorcându-se în această tabără ca voluntari sau ca profesioniști în domeniul pe care și i-au ales. Ei sunt poveștile noastre de succes care dovedesc că „se poate” cu implicare, dragoste și profesionalism.

Despre Tabăra Meseriașilor:

Tabăra Meseriașilor face parte din programul România Meseriașă, dedicat susținerii și dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România și susținut de OMV Petrom.

Dintre cei 240 de elevi participanți, 40 cei mai implicați și cu o evoluție deosebită în cadrul Taberei, vor primi burse de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2019-2020. În același timp, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2019 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.

OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii