FacebookTwitterLinkedIn

Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma să intre în curând în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale din UE, proces care ar dura ani.

Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetățenii români și bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind condiția pusă de București și Sofia pentru a-și da consimțământul pentru tratat.

408 eurodeputați s-au pronunțat în favoarea textului, 254 au votat împotrivă, iar 33 s-au abținut.

Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate și de mediu.

Eurodeputații de dreapta, precum și liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus.

Circa 700 de persoane, conform poliției, au manifestat la Strasbourg împotriva CETA, în fața Parlamentului European.

Ridicarea vizelor pentru cetăţenii români va fi în două etape: parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie 2017.

De la 1 mai 2017, românii care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite, vor avea dreptul să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie.

De la 1 decembrie 2017, se va proceda la eliminarea completă a vizelor pentru români.