Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Lifestyle |
|

Mohamed din Luxor

Mohamed s-a născut într-o familie înstărită. Veche de peste 1.000 de ani. Una dintre primele trei cele mai vechi familii din Luxor, Egipt. La vârsta de doi ani, părinții lui au divorțat. A rămas cu mama care l-a crescut singură, fără a se recăsători, fără ajutor din partea tatălui sau a rudelor. Cu greutăți materiale, dar cu principii sănătoase.
 aboneaza-te
Razvan Marc_contibutors

De la vârsta de opt ani, în paralel cu școala, Mohamed a început să lucreze în bazarul din Luxor, fiind pe rând ajutor de vânzător, vânzător de suvenire sau ghid pentru turiștii străini. A învățat limba engleză, a învățat să se comporte cu și în preajma străinilor și a crescut în dragoste și respect pentru mama sa, văzând-o cât de mult se chinuie singură pentru a-i asigura un viitor. Bani nu aveau, astfel că micul Mohamed nu primea niciodată jucării sau dulciuri cum primesc alți copii de vârsta lui, ci povești și povețe de la cea care i-a dat viață și, atunci când se ivea posibilitatea, cărți care să-i deschidă mintea și orizonturile.

Visul de copil și adolescent al lui Mohamed era să plece din Egipt, într-o țară sigură și deschisă, unde să muncească, să facă bani pentru a-și ajuta mama și pentru a termina de construit casa în care locuia. Nu știa care ar fi acea țară, însă, crescut fiind în deșert, tânjea după verde, după natură, păduri, ploi și aer rece. Așa cum citise în cărți. Zilnic urca până la statuia lui Horus și se ruga pentru ca visul lui să devină realitate.

Anii au trecut, iar Mohamed, mânat tot de necesitatea de a câștiga mai mult, s-a angajat chelner la restaurantele hotelurilor din diverse stațiuni egiptene. Viața lui însemna muncă de dimineața până seara, șapte zile din șapte, un salariu echivalent a 100 de euro, din care trimitea 90 acasă și 10 își păstra pentru el. Colegii lui de generație își întemeiaseră deja familii, aveau copii, dar Mohamed nu avusese încă nici măcar o iubită. Și asta pentru că în Egipt, dacă inviți o fată la un ceai de două ori, a treia oară trebuie să o ceri de nevastă, iar Mohamed nu avea încă posibilitatea financiară sau ajutor de acasă pentru a se căsători. Într-o zi a primit de la un turist român un album cu Transilvania. A fost cel mai de preț dar primit vreodată. Seară de seară, adormea răsfoind paginile albumului și visând să ajungă în Transilvania, în România, țară unde să se stabilească, să muncească și să-și găsească fericirea.

Un an a trecut de la darul cu Transilvania și în ultima zi a sejurului unei doamne din Cluj, venită în vacanță cu nepoțelul său, la hotelul unde lucra Mohamed, s-a produs un nou miracol. Doamna i-a oferit niște bani pentru serviciul bun, prompt și respectuos. Mohamed a refuzat inițial, deși era o practică des întâlnită. A acceptat apoi banii, iar doamna l-a întrebat direct: „Mohamed, care este visul tău?” A fost prima dată când cineva îl întreba acest lucru. Primul om care se interesa de sufletul lui.

Cu vocea tremurând, Mohamed i-a povestit de Transilvania, de peisajele văzute în album, de dorința lui de a se stabili acolo, pentru a munci și a avea o viață fără grji, de mama lui, de sacrificiul ei pentru a-l crește, de povețele ei, de sufletul lui păstrat curat datorită educației primite. Impresionată, doamna Ileana i-a spus doar atât: „Mohamed, eu sunt din Cluj. Uită-te bine în ochii mei: eu voi face că visul tău să devină realitate”.

Ce a urmat este demn de un film. Femeie respectată și cu dare de mână, doamna Ileana s-a întors la Cluj și a început demersurile pentru a-l aduce pe Mohamed în țară. S-a întâlnit cu prieteni și cunoștințe, le-a spus povestea băiețelului din Luxor care visa la o viață mai bună și la peisajele Transilvaniei, i-a convins de încrederea pe care ea o acordă lui Mohamed, de seriozitatea și buna sa creștere. De 1 decembrie, răspunzând unei invitații făcute de Mohamed, cu care ținea legătura on-line, doamna Ileana a plecat la Luxor pentru a o cunoaște pe mama protejatului ei. Cele două doamne s-au plăcut de la prima întâlnire și, în cele șapte zile petrecute la Luxor, în casa lor, doamna Ileana și-a întărit și mai mult convingerea că acest băiat trebuie ajutat, că face un lucru bun și că nu-i va fi niciodată rușine că l-a ajutat pe Mohamed să-și împlinească visul. Era decembrie 2018.

La începutul acestei veri, Mohamed a ajuns în Cluj-Napoca, având în pașaport o viză de lucru și un loc de muncă asigurat în industria ospitalității. Doamna Ileana i-a devenit a doua mamă, soțul doamnei îi este tatăl pe care nu l-a avut, iar fiul doamnei l-a primit în familia sa ca pe un frate. E fericit, muncește mai mult ca toți ceilalți colegi la un loc, a început cursurile de limbă română, vizitează Transilvania în timpul liber și știe că aici își va găsi și dragostea, pentru ca fericirea lui să fie completă. Iar în momentele de tristețe și dor se gândește la mama lui și la viitorul sigur și liniștit pe care i-l poate oferi acum că și-a îndeplinit visul. Și îi mulțumește în gând lui Horus cel la care se ruga în copilărie în arșița Luxorului.

Povestea aceasta ar fi clișeul perfect dacă nu ar fi adevărată. Mi-a povestit-o doamna Ileana. L-am cunoscut și pe Mohamed: un tânăr cu recunoștință în priviri, cu mâinile muncite și cu un zâmbet ce inspiră optimism. Nu ne plac clișeele. Dar ne place să credem în ele, le cultivăm, le întreținem, nu putem trăi fără ele. Paginile de Facebook ce promovează citate inspiraționale sunt cele mai hulite, dar și cele ce au cei mai mulți fani. Visul american (sau cel egiptean în cazul de față) e luat în derâdere pentru că e prea puțin posibil să se îndeplinească pentru noi sau cunoscuții noștri.

Citatul ce spune că dacă îți dorești ceva cu adevărat tot Universul conspiră pentru a-ți îndeplini vrerea e folosit mai mult ca o glumă azi, dar se întâmplă să fie adevărat de multe ori. Miracole există. Mai mici, mai mari. Ele ne dau încrederea și puterea să mergem mai departe. Pentru că oameni suntem cu toții. Și am mai învățat ceva de la doamna Ileana: fă tot binele pe care poți să-l faci. Și nu aștepta răsplată. Miracolele le fac oamenii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii