Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Modificările de grile de cablu, DTH și IPTV de anul trecut au fost aprobate abia la 26 februarie 2015

CNA a aprobat la 26 februarie a.c. numai puțin de 41 de avize de retransmisie noi și modificarea a 126 de avize de retransmisie, marea majoritate fiind cereri nediscutate în ședințe publice, restanțe din anul 2014, fapt care a obligat practic, operatorii, să funcționeze înafara legii legii audiovizualului, informează Media Expres.
cna-dc.jpg

Dintre cele 41 de avize noi, 31 au fost solicitate de AKTA TELECOM SA din august și până în 28 noiembrie 2014, pentru rețele în sistem analogic, în localități de mărime medie și mică din mai multe regiuni din Moldova, Muntenia și Dobrogea dar și un aviz nou pentru Baraolt din Covasna, cerere care a fost depusă la CNA în ianuarie 2014 și pentru care aprobarea a fost obținută, astfel, la peste un an de la înregistrarea sa.

Digital Cable System a cerut în noiembrie două avize noi pentru Bilciurești din Dâmbovița și Baia din Tulcea – rețele în analogic, iar RCS & RDS a înregistrat două avize noi în iulie 2014 pentru Tritenii de Jos și Pădureni din Cluj și un aviz în noiembrie 2014 pentru Lechința, din Bistrița-Năsăud.

Doar trei dintre avizele noi de pe lista aprobată de CNA în ședința din 26 februarie 2015 au fost depuse în acest an, BIT NET COMMUNICATIONS pentru Moinești, în Bacău, o rețea cu 44 de televiziuni în analogic și 55 în digital și ELY COM SRL pentru două rețele din Dâmbovița, la Moroieni și Runcu, cu 51 de televiziuni retransmise în analogic și 51 în digital.

Întârzierea discutării avizelor noi pune problema respectării legii audiovizualului care spune clar la Art. 74 (1) că retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu. Practic, CNA a obligat operatorii să funcționeze ilegal pentru că este puțin probabil ca serviciile către public să fi fost oprite în tot acest timp.

Pe de altă parte, CNA a încălcat prin nediscutarea cererilor de modificare a avizelor termenul de de 30 de zile prevăzut în propria decizie nr. 72 / 2012, unde la Art. 5 (3) scrie că „Modificarea structurii ofertei de servicii poate fi efectuată în condițiile prevăzute la art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului (cu notificarea CNA, n.red.). CNA va decide asupra modificării avizului de transmisie în termen de 30 de zile de la solicitare”.

Dintre cele 126 de modificări de avize de retransmisie, majoritatea s-au referint la schimbarea televiziunilor retransmise. La acest capitol, CNA nu mai comunică public schimbările care sunt operate în grilele de cablu, satelit sau IPTV.

De exemplu, ORANGE ROMÂNIA SA a înregistrat 7 cereri de schimbarea avizelor pentru Orange TV (retransmisie TV prin DTH), o cerere în august, una în octombrie, trei în noiembrie, una în decembrie și una pe 21 ianuarie 2015.

RCS & RDS are 10 cereri de modificare a unor avize, depuse în iulie 2014, în județe ca Maramureș, Cluj, Argeș, Vaslui, Alba.

UPC România a avut 8 cereri de modificare de avize depuse în august 2014 pentru rețeaua analogică, iar NEXTGEN, compania de cablu ce aparține TELEKOM, șase cereri de modificare de avize pentru analogic, depuse în iulie 2014.

La aprobarea modificărilor de avize au fost însă menționate pe listele supuse aprobării alte modificări, cum sunt cele de sediu, extinderile sau renunțarea la rețele.

Printre acestea, TELECABLU & NET a notificat în august 2014 extinderea rețelei din Adjud, Vrancea, în 29 de localități din județ, EXPERTNET a notificat în octombrie 2014 extinderea rețelei cu head-end-ul în Oltenița, județul Călărași, în 4 localități din Călărași și o localitate din Ilfov, iar ULTRACON și-a schimbat adresa stației centrale pentru rețeaua din Pria, Sălaj, notificând CNA în septembrie 2014 și noiembrie 2014.

TEDYSA TV-SAT din Bacea, județul Olt, a schimbat adresa stației centrale, notificând CNA în octombrie 2014, SATCOMAR cu head-end la Vâlcele din Bacău a notificat în două rânduri CNA în noiembrie 2014 și ianuarie 2015 că renunță la 6 localități din județul Bacău și, pe head-endul de la Comănești, că renunță la 13 localități din județul Bacău.

CABEL TV SISTEM a notificat CNA în august și octombrie că pe head-end-ul din Recea, Argeș, extinde rețeaua în 6 localități din județ și pe Gura Bărbulețului din Dâmbovița extinde rețeaua în 4 localități din județul Dâmbovița.

PHOBOS a notificat CNA în noiembrie 2014 că extinde rețeaua analogică din Teregova, Caraș-Severin, într-o localitate din același județ, iar CANAL S SRL a notificat CNA în aprilie și octombrie 2014 că extinde rețeaua în analogic și digital din Constanța într-o localitate din județ.

În septembrie 2014, SATCOMAR, a notificat CNA că își modifică sediul social și adresa de corespondență pentru head-end-urile din Comănești și Vâlcele din Bacău, ELECTRO CARMEN pe avizul din localitatea Crucea, Suceava, a notificat CNA în decembrie 2014 că schimbă adresa stației centrale și renunță la 5 localități din județul Suceava.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii