FacebookTwitterLinkedIn

Principalele modificări aduse sunt legate de obligația must-carry a operatorilor de cablu care, potrivit noilor prevederi, vor depune la CNA simple declarații semnate de reprezentantul legal prin care declară numărul de cereri primite pentru transmisia televiziunilor locale și regionale și motivele pentru care nu le retransmit, în cazul în care nu se îndeplinește obligația legală de retransmisie a minimum două posturi locale și două regionale, conform legii audiovizualului, notează Media Expres.

Alte prevederi legate de declarațiile care se dau în dosarele pentru aprobarea avizelor de retransmisie vizează asumarea răspunderii de către companiile de cablu că dețin drepturile legale de retransmisie pentru televiziunile din grilă și obligația de a furniza dovezile (acorduri de retransmisie, contracte), la solicitarea CNA, fără a fi nevoie de autentificare notarială a semnăturilor reprezentantului legal al companiilor.

TOPUL COMPANIILOR CU CELE MAI MARI BUGETE DE PUBLICITATE ÎN OUTDOOR – 2018

Pe de altă parte, CNA a introdus în Decizie o obligație pentru televiziuni, care dacă vor să iasă din must-carry pentru a solicita distribuția pentru un tarif pe abonat, trebuie să anunțe acest lucru cu minimum trei luni înainte de data preconizată a ieșirii.

Această obligație a fost introdusă la propunerea RCS & RDS ca observație la modificarea deciziei, în procesul de consultare publică, și a stârnit protestul asociației televiziunilor ARCA pentru mai multe motive, inclusiv acela că prevederea nu a fost adusă la cunoștința părților interesate decât în ziua votului pe modificări (29 ianuarie). De asemenea, potrivit ARCA, prevederea „adaugă la lege” într-un domeniu care face obiectul art. 82 din Legea audiovizualului, pentru care CNA nu ar avea dreptul să emită termene.

„Pentru cabliști e mai simplă procedura de aprobare a avizelor de retransmisie, dar pentru televiziuni CNA a complicat ieșirea din must-carry”, a comentat pentru Media Expres directorul executiv ARCA, George Chiriță.

Modificările la Decizia CNA nr. 72/2012 vor intra în vigoare la 1 martie 2019.