Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bănci |
|

Miza americană în Hong-Kong: 67 miliarde $ anual

Noile restricții pentru securitate națională impuse de China în Hong Kong ar putea duce la revocarea statutului special de către SUA pentru această fostă colonie britanică.
 aboneaza-te
President Trump Participates in an Opening Up America Again Roundtable, Washington, District of Columbia, USA - 29 Apr 2020

Noile restricții pentru securitate națională impuse de China în Hong Kong ar putea duce la revocarea statutului special de către SUA pentru această fostă colonie britanicăMiza este foarte mare, deoarece decizia ar avea mari implicații comerciale și de investiții – 67 miliarde de dolari reprezintă doar schimburile comerciale anuale între cele două țări.

Companiile din SUA se opun cu putere ideii ca Hong Kong să își piardă statutul de oraș autonom, deoarece astfel marile firme americane au acces la China și sud-estul Asiei. În Hong Kong, comerțul bilateral e înfloritor în multe arii economice, de la vânzarea de vinuri la serviciile financiare.

O revocare a statutului special de care se bucură acum Hong Kong ar produce probleme financiare pentru cele peste 1.300 de companii americane care operează acolo, companii care includ cam toate marile firme financiare americane. Mai mult, 85.000 de cetățeni americani rezidau în Hong Kong în 2018.

În 2018, investițiile directe americane în Hong Kong se ridicau  la 82,5 miliarde de dolari, iar investițiile făcute de Hong Kong în America ajunseseră la 16,9 miliarde de dolari, conform Reuters.

Autonomia de care se bucură Hong Kong, libertățile civile și accesul la China fac din această fostă colonie britanică o țintă foarte atrăgătoare pentru companiile internaționale. O revocare a acestui statut ar forța companiile americane să caute alte baze în regiune, o mutare complicată și foarte costisitoare.

Schimburile anuale de bunuri și servicii între Hong Kong și Statele Unite se ridică la circa 67 de miliarde de dolari. Hong Kong este tratat separat de China de către administrația americană, iar exporturile sale către SUA beneficiază de un regim special. Mai mult, Hong Kong are tarif zero pentru importurile de bunuri din America. Toate aceste facilități ar dispărea, în cazul revocării statutului special.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii