Cautare
, Art Director

Gadget |
|

Misiune incredibilă. Piesă steampunk în 5 axe… acte

Acțiunea se petrece în iarna lui 2015, într-o veche fabrică din Praga, construită în 1906, cu grijă scoasă ulterior din funcțiune și, cu aceeași grijă, readusă la o cu totul altfel de viață.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ACTUL I – ÎN CARE FACEM CUNOȘTINȚĂ CU PERSONAJELE

El – 37 de ani, împliniți nu demult, art director pentru două publicații prestigioase și un împătimit al fotografiei. Paradoxal, trăiește cu nostalgii din vremuri în care nu se născuse, de sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Și-ar fi dorit foarte mult să lucreze ca fotograf „pe film“, iar revoluția digitală tocmai îi pregătește o surpriză.

Ea – provine dintr-o familie de renume, Olympus, o familie numeroasă, mereu surprinzătoare și ai cărei membri au facut cu toții înconjurul lumii. Au legat și leagă milioane de prietenii și au fost acolo unde și când istoria a avut mereu un cuvânt de spus. OM-D E-M5 Mark II este numele ei și este o cameră foto mirrorless, a cărei soră mai mică, OM-D E-M5, a creat la vremea ei un adevărat fenomen printre pasionații de fotografie. Acum, istoria dă semne că vrea să se repete și, pe alocuri, chiar să se rescrie.

GALERIE FOTO OLYMPUS OM-D E-M5 Mark II

ACTUL II – ÎNTÂLNIREA

Pentru că până acum nu făcuse cunoștintă personal cu nimeni din familia Olympus, el se hotărăște să accepte invitația de a o cunoaște pe OM-D E-M5 Mark II și nu oriunde, ci într-o fabrică foarte veche din Praga, de la început de secol XX, în al cărei labirint de canale subterane s-au turnat pelicule precum Les Miserables și Mission Impossible (da, Tom Cruise a fost și el acolo). Nimic nu avea să-l pregătească pe el, nu pe Tom Cruise, pentru ceea ce va urma.

12 FEBRUARIE 2015. Ajuns la porțile fabricii, se uită din nou pe invitație, pentru a fi sigur că se află la locul potrivit, Olympus Action Factory. Puțin speriat de acest nume, își ia inima în dinți și, fără a se mai gândi prea mult, trece pragul fabricii. OM-D E-M5 Mark II este acolo, iar el tocmai a realizat că pasiunea lui pentru fotografie urmează să treacă la un cu totul alt nivel.

Prima impresie va fi și cea cu care va pleca la sfârșitul zilei – Mark II este mai mult decât o cameră foto mirrorless inovatoare și de înaltă performanță, este o cameră foto care, prin designul retro elegant, tributar modelelor pe film, își va găsi mereu locul în „garderoba“ nostalgicilor și a celor pentru care fotografia este un stil de viață. Chiar și cei mai tinerifotografi amatori, care nu au ținut în mână și nu au folosit OM-ul din anii ’80 sau oricare altă cameră pe film, vor fi impresionați de designul lui Mark II. Aspectul este unul profesional, compact și rezistent dar, în același timp, mobil și prietenos și te îndeamnă să o porți în permanență cu tine și să o descoperi în moduri cât mai creative. Dar aceasta este doar prima impresie, înainte de a începe experiența Olympus Action Factory.

ACTUL III – CAMERA MOTOARELOR

Aflat în incinta fabricii, însoțit de OM-D E-M5 Mark II și un obiectiv Olympus din gama Pro – M. Zuiko Digital ED 12-40mm 1:2.8 – el așteaptă cu nerăbdare să descopere ceea ce se ascunde sub carcasa din magneziu. Dintr-odată, una dintre ușile din hala principală se deschide, iar dincolo de ea se dezvăluie pe neașteptate un peisaj subteran industrial desprins din epoca victoriană, cu mașini ale căror motoare cu abur par că încă se mai aud lucrând, un Nautilus în care întunericul plin de mister este străbătut doar de lumina câtorva lămpi învăluite într-un fum dens. Pare imposibil să fotografiezi în aceste condiții, dar E-M5 Mark II este unică prin sistemul de stabilizare a imaginii pe 5 axe, adus la un nivel tehnologic la care poți să folosești chiar și un timp de expunere de o secundă fără să fii ajutat de trepied. Nu ar fi crezut că se va descurca, dar a rămas fără cuvinte atunci când a apăsat pentru prima dată pe declanșator. Silențioasă, fără niciun fel de vibrații interne, cu o focalizare automată rapidă și precisă chiar și în semi-întuneric, Mark II l-a luat prin surprindere.

Același sistem de stabilizare a intrat în funcțiune și s-a descurcat impecabil și în modul de filmare, rezultatele fiind absolut incredibile.

Chiar și cu un teleobiectiv, ai spune că totul a fost filmat cu un steadicam extrem de scump de către un cameraman profesionist, iar calitatea cinematografică a imaginii este dată de înalta rezoluție 1080 Full HD 60p. În plus, focalizarea se face prin intermediul ecranului tactil LCD de 3 inci, care permite vizualizarea în unghiuri și situații uneori imposibile. Ajuns în subteranele fabricii, praful, frigul și umezeala au fost resimțite imediat. Doar de el, pentru că EM-5 Mark II este construită pentru a rezista cu stoicism condițiilor extreme.

ACTUL IV – ATELIERUL DE MEGAPIXELI

Progresul tehnologic din zilele noastre, asemănător în amploare și ritm revoluției industriale din secolul XIX, se măsoară și în megapixeli, iar Olympus știe că numai inovația poate face diferența între megapixelii lui OM-D E-M5 Mark II și oricare alți megapixeli. Asta pentru că cei 16Mp ai săi se transformă miraculos în 40Mp, prin mutarea senzorului între 8 cadre care sunt compuse ulterior într-o singură imagine. Ajuns din nou în subteran, de data aceasta într-un atelier în care timpul pare să fi stat în loc, personajul nostru reușește să transforme cei 16Mp în 40Mp, senzorul și procesorul de imagine a lui Mark II dovedind fără nicio urmă de îndoială că fotografia de produs de mare rezoluție și înaltă calitate poate fi practicată acum și în format mirrorless.

ACTUL V – PICTURA NOCTURNĂ

Poate cea mai interesantă experiență pe care avea să o trăiască împreună cu Mark II în subteranele din Praga a fost cea în care i-a cunoscut pe Zolaq, doi tineri care purtau cu ei improvizații luminoase dintre cele mai ciudate. Inițial, nu a știut la ce să se aștepte, așa cum, de fapt, a fost întreaga zi, plină de surprize care aveau să-l pună pe gânduri într-un final. Dar vom reveni la asta în curând.

OM-D E-M5 Mark II, atunci când este setată în modul Live Composite, te transpune parcă în laboratorul de developare a filmelor. Mai exact, este vorba despre fotogafia de lungă expunere reinventată, de data aceasta având posibilitatea să observi pe ecranul LCD cum se formează imaginea finală prin captarea progresivă a surselor de lumină, fără a supraexpune întregul cadru. Iar aici intră în scena cei doi Zolaq și sistemele lor de iluminare. Ceea ce fac ei se numește lightpainting, reușind să „picteze în lumină“ peisaje și forme efemere pe care altfel nu le-ai observa. Este un gen de fotografie oarecum la îndemâna oricui, dar până acum puțini erau cei care aveau răbdarea să petreacă o noapte întreagă pentru a obține o asemenea imagine. Olympus a revoluționat și aici și, cu siguranță, o va face în continuare. Pentru că întotdeauna au știut să asculte cerințele utilizatorilor, să le ducă în laborator și să revină numai atunci când produsul se ridica la nivelul așteptărilor. Despre cel mai nou membru al familiei OM-D se mai pot spune foarte multe. Are wi-fi încorporat, putând fi controlată de la distanță prin aplicația Olympus OI.Share de pe smartphone, imaginile ajungând imediat în rețelele de socializare. Este o cameră creativă pentru creativi, cu efecte artistice aplicate în timp real.

Însă, la Olympus Action Factory, totul s-a desfășurat parcă atât de repede, încât la sfârșitul zilei mai erau atât de multe de descoperit… Întâlnirea cu OM-D E-M5 Mark II s-a încheiat cu un „la revedere“, cu promisiunea că se vor revedea cât de curand. Tocmai descoperise camera foto redusă la perfecțiune… pentru el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii