Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Mircea Vescan – 500 Miliardari Ediția 2011

Mircea Vescan.jpg
Nume: Mircea Vescan Avere: 15-16 milioane de euro Varsta: 54 de ani Resedinta: Sibiu Domeniu/Companie: Industria gazelor  

Investitor de-o viaţă în industria gazelor, Mircea Vescan s-a hotărât să-şi diversifice investiţiile. Domeniul? Cu totul nou pentru el: arta. Din 2010 este fericitul posesor al pânzei „Car cu boi“, semnat de Nicolae Grigorescu. Mircea Vescan controlează producătorul de echipamente pentru industria gazelor naturale, Armax Gaz Mediaş, companie listată pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). Industria gazelor şi piaţa de capital nu mai sunt, totuşi, singurele domenii de interes pentru antreprenorul şi investitorul Mircea Vescan.

Omul de afaceri a luat prin surprindere piaţa de artă românească, la sfârşitul anului trecut, când a venit personal la Licitaţia de Toamnă a Casei Artmark şi şi-a adjudecat, pentru 155.000 de euro, lucrarea „Car cu boi“ de Nicolae Grigorescu. A fost pentru prima dată când participa la o licitaţie de artă şi când cumpăra un tablou. Fusese însă fascinat de pictura lui Grigorescu, pe care o admirase preţ de câteva minute în foaierul Operei Române. „Din momentul în care am văzut tabloul, mi-am zis că trebuie să fie al meu. A fost şi este momentul unor astfel de achiziţii pentru că arta este subevaluată“, povesteşte omul de afaceri. Dovadă stau şi propunerile de vânzare a tabloului, pe care le-a primit imediat după terminarea licitaţiei, dar pe care le-a refuzat de fiecare dată. Vescan a rămas proprietarul celebrei lucrări, pe care a decis să o expună însă la Muzeul Brukenthal, din Sibiu.

Mircea Vescan nu se consideră nici pe departe colecţionar de artă, ci doar un mare admirator al operelor româneşti, iar primul său gând, în momentul în care a cumpărat tabloul, a fost că face o investiţie profitabilă. Dezamăgit de piaţa de capital autohtonă, pe care o consideră imatură şi dominată de speculanţi, Mircea Vescan are convingerea că investiţia în artă este, acum, cea mai bună alternativă. Revenind la compania pe care o deţine şi o conduce, omul de afaceri sibian s-a arătat, în mai multe rânduri, nemulţumit de nivelul investiţiilor în sectorul energetic. „Perspectivele sunt descurajatoare. Cu toate acestea, Armax Gaz speră să-şi dezvolte relaţiile internaţionale“, a spus Vescan.

La începutul anului 2011, producătorul de echipamente pentru petrol şi gaze a anunţat că a semnat un contract de 5,4 milioane de euro, cu firma turcă Turkiye Petrolleri Anonim Ortakliği, pentru realizarea a două staţii de uscare de gaze. condiţii de declin financiar, în 2009 şi 2010, afacerile Armax au crescut cu 16% şi, respectiv, 21%. Vânzările au ajuns anul trecut la 22,7 milioane de euro (95,7 milioane de lei), iar profitul record de 1,6 milioane de euro (6,6 milioane de lei) a marcat o creştere de 10% faţă de anul precedent.

Armax Gaz continuă să-şi menţină ritmul de creştere şi datorită contractelor interne. Printre cele mai importante se numără contractul semnat, alături de alte trei companii, cu Transgaz (50 de milioane de euro) la începutul anului 2010 şi contractul cu Romgaz Mediaş (6,4 milioane de euro), perfectat în februarie 2011. După ce, în intervalul 2008-2010, a finalizat o hală nouă, cu un buget de aproximativ două milioane de euro/an, în 2011, Vescan a anunţat majorarea capacităţii de producţie, printr-o investiţie de cel mult 1,5 milioane de euro, finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene.

Vezi care era averea lui Mircea Vescan în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii