Cautare
, Contributor

ForbesForward |
|

Mircea Varga, Țiriac Group: Există viață și după coronavirus!

Cea de-a 11-a întâlnire din seria de evenimente online de business FORBES FORWARD, organizată de Forbes România, l-a avut azi invitat pe Mircea Varga, CFO, Țiriac Group. Alături de Radu Gorduza Lupu, Director General Medicover Romania și Radu Savopol, Fondator și CEO 5 to go, Mircea Varga a vorbit despre cum trebuie administrate finanțele în pandemie.
Mircea Varga ,CFO Tiriac Holdings

Cu peste 20 de ani de experiență în consultanță și management financiar, iar din septembrie 2014, CFO al Grupului Țiriac, Mircea Varga este unul dintre cei mai experimentați finanțiști de la noi din țară.

Despre indicatorii pe care antreprenorii și managerii ar trebui să îi urmărească în această perioadă, Mircea Varga ne anunță că sunt aceiași, trebuie doar adaptați la contextual dat. CFO-ul Grupului Țiriac recomandă ca fiecare manager sau antreprenor  să accepte situația și să nu o nege, criza coronavirus fiind una fără precedent.

Chiar dacă am mai fost încercați de criza financiară din 2008, situația actuală este una complet nouă. Vorbim despre un virus pe care nu îl cunoaștem deocamdată, nu știm în ce direcție merge. Nu ne putem aștepta ca virusul să se adapteze vieții noastre, ci invers.

Trebuie să avem răbdare, să fim pregătiți, să avem curajul să facem în continuare afaceri ținând cont de contextual actual. Trebuie să luăm toate măsurile de precauție . Ne așteptăm la al doilea val al coronavirus dar nu trebuie să ne panicăm. Cert este că există viață și după coronavirus, trebuie doar să ne resetăm, spune Mircea Varga, CFO, Țiriac Group.

CFO-ul Grupului Țiriac ne îndeamnă să fim foarte atenți la cash în această perioadă, să încercăm pe cât posibil să-l conservăm. Prudența este esențială, fiind incert cum va funcționa economia cel puțin până la sfârșitul anului.

Mai mult decât atât, managerii par a fi într-o stare de așteptare iar cumulul de informații din spațiul public îi face să treacă într-una de conservare.

Este bine să fim prudenți dar trebuie să ne reluăm activitatea, să dăm drumul economiei. Starea aceasta de izolare, de restricții duce la o problemă economică foarte mare la nivel mondial. Cifrele în acest moment nu sunt clare și se vehiculează scăderi foarte mari atât în România, cât și la nivel extern. Se spune că vom fi aruncați în situația din 2008, însă dacă starea aceasta de izolare continua, cu siguranță ne vom situa mult mai în urmă, declară Mircea Varga, CFO, Țiriac Group.

Despre măsurile luate în această perioadă încercată, Mircea Varga este de părere că disciplina este cea care face diferența. După 15 mai nu ar trebui să ne relaxăm, ba din contră. CFO-ul Grupului Țiriac le mai recomandă managerilor financiari să se uite în permanență la evoluția lucrurilor și să-și adapteze scenariile de business, astfel încât să nu fie luați prin surprindere.

Guvernul nu a luat în calcul tot impactul asupra economiei, ar fi fost imposibil să calculezi toate efectele și consecințele. Este multă neclaritate vis-a-vis de interpretarea măsurilor luate de Guvern. Anumite companii sunt afectate, altele privilegiate prin natura business-ului, spune Mircea Varga, CFO, Țiriac Group.

Au fost precizate și programele de investiții sănătoase gestionate de Guvernul României, cu aplicabilitate pe termen lung, vizând o strategie de țară. Să adunăm toate mințile luminate și să vedem care sunt domeniile strategice pentru România, unde se poate aduce valoare adăugată. Nu doar să exportăm talente, cum o facem în domeniul IT, mai spune Mircea Varga.

Despre sistemul bancar, CFO-ul spune că se aștepta la mai multă coagulare, băncile să se așeze la aceeași masa și să gândească împreună soluții, să abordeze situația. În plus, în cadrul Forbesc Forward a fost amintită necesitatea unor programe de investiții în sprijinul IMM-urilor.

Ar trebui să existe astfel de programe de investiții deoarece sectorul este foarte fragmentat la noi în țară. Este necesar să întărim IMM-urile, să nu existe diferențe majore între extreme. A depinde numai de multinaționale nu este întotdeauna un lucru bun, dar important pentru România este ca valoarea adăugată, banii să rămână tot în România. O economie bazată doar pe consum nu este sustenabilă. Aici intervin programele făcute de stat împreună cu companii mari care să se adreseze IMM-urilor, conchide Mircea Varga, CFO, Țiriac Group.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii