Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Mircea Tudor

Mircea Tudor.jpg
Avere: 50 milioane de euro Vârstă: 53 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: tehnologia informaţiei, sisteme de securitate
În 2009 a dat marea lovitură la Salonul de Inventică de la Geneva, unde a luat Marele Premiu pentru Roboscan, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor. Dispozitivul respectiv scanează maşinile fără a fi necesară prezenţa umană la faţa locului. De atunci viaţa i s-a schimbat atât de spectaculos încât până şi în discuţiile interne din firmă se vorbeşte de perioda de dinainte de Geneva şi de după. Şi ofertele au început să curgă din toate părţile, firme de renume din afară fiind interesate fie de preluarea MB Telecom, companie dezvoltată de Mircea Tudor, fie de încheierea unor parteneriate. Acesta nici nu se gândeşte însă să vândă, pentru că îi este mult mai la îndemână să vândă tehnologia, iar între timp să „recidiveze“, adică să vină pe piaţă cu alte invenţii. Toate la timpul lor.

De altfel, are deja în lucru o generaţie nouă de Roboscan, care va avea o mobilitate mult mai mare faţă de varianta iniţială, precum şi un sistem de protecţie a bancomatelor împotriva clonării cardurilor. Acesta din urmă ar putea fi un boom pe plan internaţional, sau cel puţin la asta se aşteaptă Tudor. Dar nu e singurul pe care mizează. Inventatorul român vrea să finanţeze producţia unui aparat care utilizează senzorul de depistare precoce a cancerului, descoperit tot de o româncă, premiată şi ea la Geneva. Senzorul respectiv poate identifica prezenţa cancerului în organism în circa şase minute, pe baza analizei biomarkerului (o substanţă produsă de organism, ca răspus specific pentru fiecare boală), dintr-o picătură de sânge. Tudor promite că primele teste ar urma să fie făcute chiar în acest an, după care se va trece la producţie şi, probabil, se va deschide o nouă eră în istoria medicinei.

 

Dacă europenii sunt un pic mai reticenţi la tehnologia propusă de MB Telecom, sau cel puţin aşa se pare, nu acelaşi lucru se poate spune despre ţări precum India, Africa de Sud sau Brazilia, state care exportă bunuri către Europa sau America. Iar ca să stârneşti interesul unui colos din afară, nu este la îndemâna oricui, trebuie să ieşi în evidenţă cu ceva, „să spargi canoanele“. Un premiu nu este suficient, este necesar să convingi că eşti credibil, că tehnologia ta este robustă, susţine Tudor. Succesul actual este cu mult peste ce îşi imagina în urmă cu patru-cinci ani, practic firma a ajuns într-un timp destul de scurt în top şase producători la nivel mondial. Aşa se face că, după ce a refuzat oferta de preluare din partea Monument Capital Group (MCG), un grup de investiţii şi lobby american specializat pe securitate transfrontalieră, cu afaceri în întreaga lume, patronul MBT Telecom s-a trezit invitat să participe la un proiect de 200 milioane de euro în India. Proiectul, cel mai mare din domeniul echipamentelor de scanare la nivel mondial, presupune realizarea unei capacităţi de producţie în India, la care participă al treilea producător local din industria de apărare, dar şi MCG. Contribuţia românească va viza, practic, un transfer de tehnologie, MB Telecom urmând să încaseze bani pentru acesta şi redevenţe pe fiecare unitate produsă şi vândută. La momentul actual, Mircea Tudor îşi evaluează întreg businessul la un nivel destul de ridicat, însă în niciun caz nu este dispus să vândă. Şi asta în condiţiile în care doar un singur parteneriat cu o firmă din afară îi poate aduce câteva zeci de milioane bune de euro. În doi ani se aşteaptă să depăşească o cifră de afaceri de 100 milioane de euro, iar în vreo cinci să treacă de jumătate de miliard de euro, pentru că e vorba de un business care se pretează la globalizare. Până la urmă, fiecare invenţie în parte poate constitui o mină de aur.

 

Puţină lume ştie că inventatorului român îi place să se retragă în timpul liber cu familia în zona Horezu. Deţine şi o vie la Drăgăşani. Îi plac dealurile de aici, dar îi plac şi vinurile. Tudor este chiar convins că e cea mai bună zonă din ţară pentru Fetească Neagră, Sauvignon Blanc şi Cabernet. Drept vecini are două domenii celebre, cel al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, iar la 200 de metri distanţă de plantaţia proprie se află domeniul Ştirbey, nume cu rezonanţă în istoria românească.

De data asta nu a început de unul singur, pentru că e un domeniu la care nu se pricepe. A optat pentru un parteneriat cu un localnic. În prezent, cei doi au cinci hectare pe rod, dar urmează să pună alte cinci. Ca orice producător de vinuri care se respectă, Tudor se gândeşte să-şi facă şi o cramă de la zero, iar vinul o să îl vândă în viitorul său hotel de la Rânca, un alt proiect de perspectivă. Practic, vrea să pună pe picioare o staţiune de schi în regiune, o investiţie estimată la circa cinci milioane de euro.

Proiectul presupune construirea a două hoteluri, dar şi a unei pârtii de schi cu potenţial de extindere în cinci-şase ani la minimum 25 de kilometri. Simte, spune el, că va veni o vreme când zona „va exploda“. Preferă să facă lucrurile pe îndelete, cu cap, pentru a fi sigur de succes. Nu-i place să fie outsider.

 

În 2009, Tudor a primit Marele premiu la a 37-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva pentru Roboscan. Acesta este un sistem de scanare a camioanelor cu radiații gamma destinat serviciilor de control vamal și care permite operatorului să lucreze fără a intra în contact cu radiația emisă de scanner.      

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii