FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Tudor construieşte o fabrică în Elveţia, unde va produce scannerul pentru avioane.  „Noi am investit 2 milioane de euro din totalul de 45, dar deţinem 99% din acţiuni, restul simbolic fiind deţinut de cantonul Berna, deoarece statul elveţian a investit cea mai mare parte. În plus, ne dau 10 ani scutire de impozit pe profit”, a spus Mircea Tudor, preşedintele MB Telecom, într-un interviu pentru Forbes România, în cadrul CEE Forum. Linia de producţie din Elveţia va ajunge în cinci ani la capacitatea maximă de 75 de scannere pe an. Pentru comparaţie, MB Telecom are capacitatea de a produce la Otopeni 12 scannere de camioane pe an. Un scanner pentru camioane costă 1,5 milioane euro, unul pentru avioane civile 3 milioane, iar unul pentru avioanele militare, 5 milioane.  „Ne concentrăm asupra scannerelor de avioane pentru că nu avem concurenţă”, a spus antreprenorul aflat pe locul 78  în ediţia din 2013 a topului Forbes 500 miliardari.

MB Telecom a intrat recent şi în zona medicală, cu un aparat românesc de radiografie, realizat în colaborare cu MedLife, care este în curs de omologări şi certificare la Ministerul Sănătăţii, urmând să fie lansat oficial în noiembrie, potrivit spuselor lui Tudor.  Un alt proiect în derulare este un laser medical pentru cancer care va fi gata în 2016.

În 2009 MB Telecom câştiga Mare Premiu cu Roboscan 1M – sistemul de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Ulterior a devenit singurul expozant inventator care a reuşit să adjudece Marele Premiu de două ori în istoria de 41 de ani a Salonului de Invenţii de la Geneva. În 2013, Roboscan Aeria, o tehnologie unică în lume, care poate radiografia în câteva minute fuzelajul şi aripile unui avion, câştiga şi el Marele Premiu la Geneva.  Scopul invenţiei este de a identifica orice obiecte de contrabandă sau ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. Sistemul a fost inventat de un colectiv condus de Mircea Tudor, în urma unei investiţii de peste 8 milioane de euro şi a patru ani de cercetare.

Mircea Tudor este preşedintele MB Telecom, firmă pe care a fondat-o în 1994, şi al CEECAI, cel mai mare centru de cercetare al Europei de Est.

Vezi aici mai multe despre afacerile şi averea lui Mircea Tudor.